Tramp odbacio sumnje demokrata: Vaša istraga je podvala

Američki predsjednik Donald Tramp (Trump) je podvalom nazvao veliku parlamentarnu istragu koju su pokrenuli demokrati, koji su tražili dokumente od njegovih sinova i zeta, ali je ipak zagarantirao da će sarađivati.

Republikanski predsjednik je ponovo odbacio sumnje u dosluh s Rusijom tokom kampanje 2016., jednu od tema istrage koju je službeno pokrenula pravosudna komisija Zastupničkog doma, koju kontroliraju demokrati.

- Ali ja sarađujem sa svima - rekao je predsjednik.

Moćna parlamentarna komisija istražuje sumnje da su predsjednik Tramp, njegovi saradnici i članovi njegove administracije ometali pravosuđe, a neki su osumnjičeni za korupciju i druge zloupotrebe vlasti, precizira se u saopćenju.

Radi se o velikoj istrazi koja se bavi sumnjama u rusko uplitanje u posljednje američke izbore, uključujući opstrukciju pravosuđa i druge vidove upravljanja "Trump Organizationom", kompanijom porodice Tramp.

Republikanci u Kongresu optužuju demokrate da rade na planu opoziva predsjednika Trampa kao dijelu političke strategije osvajanja Bijele kuće na izborima 2020.

Komisija je elektronskom poštom poslala dopise 81 osobi i organizaciji, među kojima su dva predsjednikova sina, Erik (eric) i Donald, kao i zetu Džaredu Kušneru (Jared Kuchner) koji je također i jedan od njegovih glavnih savjetnika u Bijeloj kući.

Dopise su dobili i Alen Vajselberg (Allen Weisselberg), finansijski direktor "Trump Organizationa" te lični advokat predsjednika Džej Sekulov (Jay Sekulow).

Oni trebaju dostaviti tražene dokumente do 18. marta.

- Bijela kuća je primila pismo pravosudne komisije - u saopćenju je navela portparol Sara Senders (Sarah Sanders), kako prenosi avaz.