Tramp traži od Putina da pusti štetne informacije o Bajdenovoj porodici

321
CNN je podsjetio na Trampovu kampanju iz 2016. godine kada je Tramp pozvao Putina da hakira e-poštu Hilari Klinton te koristio rusko miješanje u izbore kako bi ostvario prednost

Bivši američki predsjednik Donald Tramp (Trump) je u jučer objavljenom intervjuu za "JustTheNews" pozvao je predsjednika Rusije Vladimira Putina da objavi sve štetne informacije koje ima o porodici sadašnjeg predsjednika Sjedinjenih Američkih Država Džo Bajdena (Joe Biden).

CNN piše kako je riječ o potezu kojim Tramp pokazuje kako je spreman prihvatiti pomoć izvan SAD-a kako bi ojačao svoju poziciju, čak i od Putina za vrijeme agresije na Ukrajinu.

Nedokazana tvrdnja

Govoreći za JustTheNews, Tramp je iznio nedokazanu tvrdnju o poslovanju Hantera Bajdena (Hunter), sina američkog predsjednika, u Rusiji i zaomolio Putina da objavi informacije o tome.

- Mislim da Putin zna o tome. Mislim da bismo trebali znati o tome - rekao je Tramp.

- Istina da je Hanter Bajden bio dobro plaćen za konzultantske poslove koje je obavljao u stranim zemljama, uključujući Ukrajinu i Kinu, u vrijeme kada je njegov otac bio potpredsjednik. Navode kako Ministarstvo pravosuđa upravo provodi kriminalističku istragu o tim poslovima i mogućim financijskim zločinima - prenosi CNN, te dodaje:

- No zasad se nisu pojavili dokazi koji bi podržali Trampove izjave o tome da su Bajdenovi sudjelovali u koruptivnim radnjama ili utjecali na američku politiku radi osobne koristi. Predsjednik Bajden nije uključen u istragu, dok je njegov sin Hanter negirao krivicu i poručio da će biti oslobođen kada istraga završi.

Ruski špijun za dezinformacije o Bajdenu

CNN je podsjetio na Trampovu kampanju iz 2016. godine kada je Tramp pozvao Putina da hakira e-poštu Hilari Klinton (Hilary Clinton) te koristio rusko miješanje u izbore kako bi ostvario prednost. Tri godine kasnije, Tramp je vršio pritisak nad ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim (Zelensky).

Tramp je od Zelenskog tražio pokretanje neutemeljene istrage o korupciji Bajdena pa je Ukrajini, u sklopu pritiska, uskratio oko 400 miliona dolara vojne pomoći, što je dovelo do prvog Trampovog opoziva.

CNN navodi da je Tramp tokom kampanje usko sarađivao s ruskim špijunom kako bi se plasirale dezinformacije o predsjedniku Bajdenu i njegovoj porodici.