Transparency International prijavio zastupnika Irfana Durića, njegova firma posluje s Gradom Cazinom

.
Transparency International prijavio je Irfana Durića, zastupnika u Parlamentu Federacije Bosne i Hercegovine Etičkoj komisiji ovog tijela jer je firma u njegovom vlasništvu dobila poslove vrijednosti više od 60 hiljada maraka od uprave Grada Cazina.

Gradonačelnik Cazina, a Durićev stranački šef Nermin Ogrešević, tvrdi da nije upoznat sa potencijalnim sukobom interesa.

Firma "Voće Durić" iz Cazina je sa Upravom grada Cazina zaključivala ugovore o javnoj nabaci uglavnom prehrambenih proizvoda te je na ovaj način dobila više od 60 hiljada maraka od jedinice lokalne samouprave u periodu dok je njen vlasnik Irfan Durić obavljao mandat u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine.

Pola ovog iznosa, 33,6 hiljada maraka ova firma je dobila u 2019. godini iako Zakon o sukobu interesa u organima vlasti FBiH propisuje da izabrani dužnosnici, nosioci izvršnih funkcija i savjetnici, za vrijeme vršenja dužnosti, ne mogu biti članovi skupštine, nadzornog odbora, uprave ili menadžmenta, niti biti u svojstvu ovlaštenog lica bilo kojeg privatnog preduzeća koje sklapa ugovore vrijednosti veće od 5.000 KM godišnje, sa organima koji se finansiraju iz budžeta na bilo kojem nivou vlasti.

Kako u Federaciji BiH od 2013. nije formirano tijelo nadležno za sankcionisanje sukoba interesa, Transparency International je uputio prijavu Etičkoj komisiji parlamenta FBiH čiji Etički kodeks nalaže parlamentarcima da odstupe sa funkcije u slučaju da nastupi sukob interesa ili nespojivost funkcija po važećem Zakonu. Pored toga, Transparency International se obratio upravi Grada Cazina sa pitanjem da li je gradonačelnik upoznat sa sukobom interesa u kojem se našao Irfan Durić te da li je privatna firma u njegovom vlasništvu "Voće-Durić" doo, kao ponuđač u postupku javne nabavke, dostavila pisane izjave da nije učestvovao u koruptivnim radnjama?

U odgovoru Grada Cazina se navodi kako je ponuđač dostavljao izjave koje su predviđene Zakonom o javnim nabavkama kojima izjavljuje da nije nudio mito niti učestvovao u radnjama koje za cilj imaju korupciju u pomenutoj javnoj nabavci, te su naglasili kako gradonačelnik ne vodi postupak javnih nabavki te stoga nema uvid u dokumentaciju i nije upoznat sa eventualnim sukobom interesa u kom se našao Durić.

Važno je naglasiti da je trenutni gradonačelnik Cazina, Nermin Ogrešević ujedno i predsjednik Narodnog evropskog saveza (NES) kao i Irfan Durić, koji ispred te stranke obavlja drugi mandat u Parlamentu FBiH u koji je ušao 2018. godine kao član A-SDA.

Ovaj i slični primjeri jasno pokazuju da postojeći Zakon o sukobu interesa u Federaciji BiH institucijama omogućava da izbjegavaju nadležnost čime se mnogi oblici sukoba interesa ne mogu sankcionisati te da ga je neophodno što hitnije mijenjati. I pored toga, nova Vlada ovog entiteta na čelu s premijerom Nerminom Nikšićem je, nakon glasnih najava kako će prekinuti praksu tolerisanja sukoba interesa koju je pokazala prethodna vlast, ubrzo nakon imenovanja povukla sve zakone iz parlamentarne procedure uključujući i onaj o sukobu interesa, koji nikada nije vraćen niti je usvojen.

TI BiH već dugo zagovara izmjene i unapređenje zakona o sukobu interesa, naročito jer je to jedan od 14 ključnih prioriteta koje je EU postavila pred BiH na putu ka statusu kandidata.