PoMAK: Tražimo hitnu reakciju Predsjedništva BiH, Vijeća ministara BiH, Vlade FBiH i svih krajiških predstavnika u Sarajevu

U cilju alarmiranja nadležnih institucija i ponovnog skretanaj na probleme s kojima se grad Bihać i Unsko-sanski kanton suočava zbog velikog priliva migranata, Pokret za modernu i aktivnu Krajinu (PoMAK) izdaje saopštenje za javnost:

1.      Zahtijevamo da se najviši državni organi, Predsjedništvo BiH, Vijeće ministara BiH, Federalna vlada konačno uključe u rješavanje migrantske krize u Krajini.

2.      Zahtijevamo da se svi izabrani krajiški predstavnici u Sarajevu, bez obzira na stranačku pripadnost, hitno dignu glas i uključe se u rješavanje problema migrantske krize u ovom dijelu BiH.

3.      Od predsjedništva BiH i Vijeća ministara BiH tražimo da se hermetički zatvori istočna granica BiH i spriječi slobodno kretanje ilegalnih migranata kroz BiH prema Unsko-sanskom kantonu.

4.      Unsko-sanski kanton (Bihać i Velika Kladuša) ne može prihvatiti ni trentutni broj migranata i svaki još veći pritisak je ugrožavanje sigurnosti i zdravlja građana i migranata.

5.      Tražimo od Vijeća ministara BiH, odnosno od Ministarstva sigurnosti BiH da donese Strategiju upravljanja migrantskom krizom, s posebnim naglaskom na procedure koje će propisati šta će se dešavati s viškom migranata, koji iznad raspoloživih kapaciteta dođu na područje Unsko-sanskog kantona.

6.      Od Ministarstva sigurnosti BiH zahtijevamo da putem Službe za strance preuzme upravljanje privremenim prihvatnim centrima i zavede kućni red, a da putem Granične službe spriječi ilegalno vraćanje migranata sa područja Republike Hrvatske.

7.      Privremeni prihvatni centri Đački Dom Borići i Sedra, gdje je boravi nekoliko stotina osoba migrantskih porodica s djecom su dobri modeli koji građanima ne izazivaju probleme, ali od IOM-a zahtijevamo da se centar Bira izmjestiti van urbanog područja!

8.      Tražimo od Ministarstva-unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona konstantno prisustvo policijskih službenika u centru grada Bihaća te na drugim mjestima gdje je povećana koncentracija migrnata.

9.      Tražimo od Delegacije EU u BiH i drugih međunarodnih faktora da izvrše pritisak na državni vrh BiH da preuzmu svoju ulogu u ovom procesu i da nadležne institucije konačno počnu raditi svoj posao.

10.  Svejsni problema i izazova koje migrantska kriza uz odsustvo djelovanja države izaziva građanima Bihaća i Unsko-sanskog kantona, Pokret za modernu i aktivnu krajinu javno su ograđuje od strane pojedinaca iz vlastitih redova i grupa koje šire govor mržnje, ksenofobne izjave, pozive na linč i bilo koji oblik nehumanog postupanja i dehumanizacije osoba koje prolaze kroz naš Grad i Kanton na putu ka boljem životu. Grad Bihać i iz ove krize, kao i bezbroj puta do sada, mora izaći kao human, otvoren, antifašistički grad koji njeguje visoke humanizacijske i civilizacijske vrijednosti.