Trgovina diplomama u Krajini: Da li će se optuženi lako izvući?

diplome
Dok se čeka početak suđenja u dva predmeta za trgovinu diplomama u USK-u, postupajući tužilac biva suspendiran od VSTV-a zbog predmeta u Travniku

 

Iz Tužilaštva USK-a saznajemo da će najesen početi ročište za još jedan predmet koji se odnosi na trgovinu diplomama u Krajini. Naime, Općinski sud u Bihaću još u martu prošle godine potvrdio je optužnicu protiv savjetnika premijera USK-a Mirsada Topčagića, a zbog osnovane sumnje da je počinio krivično djelo primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu uticajem.

 

On se tereti da je 2020. u svojstvu savjetnika premijera USK-a posredovao kod ministra Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta USK-a Damira Omerdića da pokrene i provede prekršajni postupak protiv Admira Hadžipašića i PU Centar za obrazovanje odraslih Vita Plus Cazin.

NOVAC NA RUKE

Tužilaštvo navodi da je optuženi prijetio Omerdiću da će biti smijenjen sa pozicije ministra ukoliko ne postupi kako mu se kaže.

Ovo je bio možda i prvi konkretni pokušaj da se onemogući Tužilaštvo USK-a u ovom predmetu, a zatim su uslijedile suptilnije metode, postupajućem tužiocu slali su inspekcije, prijave VSTV-u i drugim pravosudnim institucijama širom zemlje, piše Oslobodjenje.

Ipak, prošlog mjeseca je potvrđena optužnica protiv Admira Hadžipašića i Gorana Lalovića, organizatora kriminalne grupe, kao i osnivača Visoke međunarodne škole Cazin, dekana te škole Senada Haurdića i Refika Ćatića, kao i Snežane Kočić, referenta studentske službe.

Tokom provođenja istrage prikriveni istražitelj je, djelujući po naredbi suda, za period od oko dva mjeseca uspio “kupiti” diplomu ekonomskog fakulteta, a tom prilikom je označeni novac predao na ruke Admiru Hadžipašiću i od njega preuzeo diplomu. Ovaj modus operandi je potvrđen saslušanjem velikog broja lica koja su u iskazima potvrdila da su diplome naprosto kupovala dajući novac Admiru Hadžipašiću i Goranu Laloviću, pri čemu je veliki broj saslušanih kandidata potvrdio da su samo jednom ili dva puta bili u Cazinu, navodi Tužilaštvo USK-a u saopćenju.

Ponovo se očekuje maksimalni protok vremena dok ne počnu ročišta u ovom predmetu, a s obzirom na to da je Tužilaštvo u Travniku pokrenulo predmet protiv postupajućeg tužioca u predmetu diploma iz USK-a Adnana Tulića, zbog načina dizanja stambenog kredita koji otplaćuje, VSTV je suspendovao ovog tužioca.

Tužilac Tulić čeka odgovor na žalbu

Intervencija u Travniku budi nadu optuženim u predmetima za prodaju diploma da bi se i oni mogli lako izvući.

Za utjehu imaju primjer kada je SIPA predala Travniku obiman predmet, koji je umjesto optužnice završen sporazumom između pravosuđa i spornih škola.

Sigurnosne agencije raspolagale su podacima da se diplome iz obrazovnih ustanova Visoka škola Logos centar i Visoka škola Centar za poslovne studije Kiseljak prodaju i osobama zaposlenim u raznim institucijama izvršne i zakonodavne vlasti, čak i stranim državljanima.

– Raspolažemo saznanjima prema kojima se unutar Visoke škole Logos, odnosno školske ustanove CEPS, za određenu sumu novca (1.500-5.000 eura) može dobiti diploma određenog stepena i smjera. Navedene se malverzacije izvode na način da se, pri zaključivanju akademske godine, u matičnoj knjizi ostavi značajan broj praznih rubrika kako bi se mogli naknadno upisati novodospjeli studenti, napisala je SIPA 21. septembra 2018. Tužilaštvu BiH, a prenosi Žurnal.

Ipak, ured glavnog kantonalnog tužioca u Travniku zaključio je Sporazum o naučnoj, istraživačkoj i stručnoj saradnji, gdje su partneri visoke škole CEPS – Centar za poslovne studije iz Kiseljaka, a to opravdavaju željom i potrebom za uspostavljanjem međusobne saradnje u oblasti istraživanja, projektnim aktivnostima i jačanju struke.

Travnik je posljednja stanica predmeta protiv onih koji prodaju diplome

TUŽIOČEVA ISKUSTVA

Tužilac Tulić vodio je predmete koji se odnose na trgovine diploma, bio čest gost na radionicama u državnim agencijama, na Kriminalistici u Sarajevu i slično, gdje je iznosio analize i iskustva iz borbe protiv trgovaca diplomama.

U apsurdnoj državi kakva je naša, to bi uskoro mogli činiti upravo ti trgovci diplomama, a koji bi zauzvrat mogli biti oslobođeni svake odgovornosti “zbog potrebe za suradnjom u oblasti naučnoistraživačkog rada”.