Trgovska gora:Izvjesno je-skladište će se graditi...

.
Trgovska gora, bivša kasarna Čerkezovac, Skladište za odlaganje niskog i srednjeg radioaktivnog otpada. Posljednjih godina ovi nazivi izazivaju strah kako kod stanovnika općine Dvor u Hrvatskoj, tako i kod bh. stanovnika Pounja, odnosno svih gradova i mjesta koje su smještene geografski uz rijeku Unu.

BIH/HRVATSKA, 03. juni – Iako godinama stanovnici i načelnici, nevaldine ekološke organizacije protestiraju zbog sve izvjesnije izgradnje skladišta, izvjesno je – ono će se graditi. Taj strah intenziviran je višegodišnjim skrivanjem unutrašnjosti nekadašnje kasarne. Naša ekipa je ušla unutar Čerkezovca.

Godinama ova kapija bila je zatvorena za novinare i javnost. Radi se o Centru za zbrinjavanje nuklearnog otpada. Ušli smo u Čerkezovac na Trgovskoj gori, kasarne gdje će biti smješten Centar na nekih 600 hiljada kvadrata.

Izvjesno je da će na ovoj lokaciji i pored protivljenja bh.komšija, biti izgrađeno skladište za odlaganje niskog i srednjeg radioaktivnog otpada. Konkretnije će se znati nakon što bude gotova studija izvodljivosti, sigurnosna analiza i studija uticaja na okoliš. A zvanično, ova posljednja od nabrojanih, studija uticaja na okoliš počet će se raditi u septembru. 

 

Foto:RTVUSK.ba