Tri osobe iz USK krijumčarile ilegalne migrante

.

Tri osobe iz USK vršili krijumčarenje ilegalnih migranata koji nisu ispunjavali uslove za zakonit boravak u Bosni i Hercegovini.

Tužilac Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv:

– ODOBAŠIĆ Zuhdije, rođenog. 1997. godine u Bužimu, državljanina BiH,

-BAJRAKTAREVIĆ Semira, rođenog 1990. godine u Bosanskoj Krupi, državljanina BiH, i

-BAJRAKTAREVIĆ Hamze, rođenog 1998. godine u Bužimu,  državljanina BiH.

Optuženi se terete da su, 5. marta prošle godine, po međusobnom prethodnom dogovoru,  radi sticanja nezakonite imovinske koristi, dogovorili krijumčarenje i transport krijumčarenih lica azijskog porijekla preko teritorije BiH, iz pravca Sarajeva do Velike Kladuše.

Prema navodima optužnice, optuženi su prevozili osamnaest ilegalnih migranata sa kojima su dogovorili novčanu naknadu kao materijalnu korist za izvršenje krivičnog djela, a migrante su prevozili u motornom vozilu kombi kojim je upravljao drugooptuženi, dok su ostala dvojica optuženih imali ulogu tzv. “čistača”, odnosno išli su vozilom ispred njih i obavještavali ga o eventualnim policijskim kontrolama i patrolama na putu.

Navedene radnje protivne su Protokolu protiv krijumčarenja migranata kopnenim, morskim i vazdušnim putem kojim se dopunjuje Konvencija Ujedinjenih naroda protiv transnacionalnog i organizovanog kriminala.