Tribina „ZEKAT – pobožnost i društvena odgovornost“ Vehida ef. Arnauta u Cazinu

.

U sklopu Ciklusa tribina „Islam u vremenu“, Vehid ef. Arnaut, rukovodilac Ureda za zekat Rijaseta IZ u BiH, održat će predavanje u amfiteatru Medrese „Reis Džemaludin-ef. Čaušević“.

Tribina će se održati 18.01.2022. u 18:30 sati, nakon jacije namaza. Vehid ef. će govoriti o temi „ZEKAT – pobožnost i društvena odgovornost“. Naznačena tema uvijek iznova po svojoj aktuelnosti budi pažnju vjernika jer govori o jednoj od pet temeljnih islamskih dužnosti kroz dimenziju pobožnosti i društvene odgovornosti.

Vehid ef. Arnaut rođen je 1966. godine. Završio je Gazi Husrev-begovu medresu i Fakultet islamskih nauka u Sarajevu. Nakon završenog fakulteta 1991. godine upisuje postdiplomske studije na Univerzitetu u Kartumu (Sudan), te prekida studije zbog početka agresije na Bosnu i Hercegovinu i aktivno se uključuje u sastave jedinica Armije R BiH.

Od 1992. do 1994. radio je kao imam, hatib i muallim na području MIZ Travnik.

Od 1994. do 2009. obavljao je dužnost glavnog imama MIZ Bugojno.

Od 1998. do 2016. rukovodio je odjeljenjem Kursa islama u Bugojnu kojim rukovodi omladinski krug Rijaseta IZ. Odjeljenje Bugojno je nekoliko godina proglašavano kao najuspješnije između 20 centara.

Od 2019. godine obnaša dužnost rukovodioca Ureda za zekat Rijaseta IZ. Učesnik je mnogobrojnih seminara i naučnih skupova te urednik više izdanja. Govori engleski i arapski jezik