Milan Trišić osuđen na 18 mjeseci zatvora u SAD-u: Prešutio da je učestvovao u genocidu u Srebrenici

Milan Trišić iz BiH koji je nakon rata otišao u SAD, osuđen je na 18 mjeseci zatvora jer je lagao prilikom ispunjavanja papirologije za "zelenu kartu".

Kako se navodi u presudi, on nije naveo da je bio pripadnik Bratunačke brigade Vojske RS koja je učestvovala u realizaciji genocida u Srebrenici.

Trišić je izjavio kako je izbjeglica i dobio je "zelenu kartu" koja mu je omogućila ostanak u SAD-u. Nakon što odsluži kaznu zatvora bit će deportovan u BiH. U decembru prošle godine izjasnio se krivim. 

Priznao je kako je učestvovao u "nezakonitom premlaćivanju, zarobljavanju i transportu muslimanskih zarobljenika" tokom etničkog čišćenja koje je počelo 1992. godine. Priznao je i to da je Bratunačka brigada bila jedna od jedinica odgovornih za genocid u Srebrenici 1995. godine.

U SAD-u je radio kao vozač kamiona, a živio je u mjestu Coulwood u Sjevernoj Carolini. U papirima je naveo kako je živio u Srbiji.

Na njegovom slučaju radili su Imigracioni centar SAD-a i Centar za ljudska prava i ratne zločine. Njegovo ime pojavilo se kao jedno od 300 bh. državljana koji žive u SAD-u, a vlada ih istražuje zbog moguće deportacije jer su učestvovali u zločinima protiv čovječnosti.

"Ovim slučajem SAD se pokazale da neće biti sigurni raj za one koji su počinili nečuvene radne koje narušavaju osnovna ljudska prava", saopćeno je iz tužilaštva Sjeverne Caroline.