Trivić: Stanivuković je Dodikov glasnogovornik broj dva, sada blijedo glumi opozocionara

A

FOTO: Jelena Trivić Facebook

Predsjednica Narodnog fronta Jelena Trivić uputila je kritike Drašku Stanivukoviću, članu Predsjedništva BiH Denisu Bećiroviću jer, kako kaže, ima aspiracije da ukine Republiku Srpsku, a objasnila je retoriku Aleksandra Vučića prema Bošnjacima i kritikovala namjeru da se usvoji rezolucija o Srebrenici u UN-u.


Na početku gostovanja u jutarnjem programu na BHRT-u govorila je o predstojećim lokalnim izborima i rekla da će vladajuća koalicija izaći na njih po pravilima Centralne izborne komisije.

"Ali reći će 'opozicija nije došla na ove razgovore s nama gdje smo htjeli usaglasiti isti stav, da svi ne izlazimo, pa eto mi moramo zato što će opozicija izaći'. Iako, istina je ta da su sve stranke vladajuće koalicije ušle u proces prijavljivanja na izbore koji je raspisala Centralna izborna komisija. Mi nismo naivni da prihvatamo ponudu da idemo na neke razgovore s njima o nečemu što je već riješeno. Oni imaju problem sa svojim simpatizerima kako objasniti da su sve ovo vrijeme lagali po pitanju Dodikovog izbornog zakona, govorili su da neće prihvatiti nikakav drugi izborni zakon. Mi smo tu bili jasni, kad su me pitali po kojem izbornom zakonu ćete izaći rekla sam da po Dodikovom sigurno neću", kazala je.

Kaže da je Dodikov poziv odbio i lidere liste Za pravdu i red Nebojša Vukanović, kao i lider SDS-a Milan Miličević.

"Nismo naivni da vjerujemo u Dodikove laži i ponude. Ne vidim razlog da se s njim sastajemo. Oni sve ovo zapetljavaju da kad izađu na izbore mogu reći 'eto vidite to je bilo zbog opozicije'", kazala je.

Osvrnula se na jučerašnju kritiku gradonačelnika Banje Luke Draška Stanivukovića prema Dodiku i vladajućoj koaliciji u RS-u koji je kazao da su "podvili rep", govoreći o entitetskom izbornom zakonu.

"Previše je očigledno koliko je duboko u s Dodikom u priklanjanju njegovoj politici. Ovo je tema u kojoj i on treba naći svoj alibi za svoj izlazak po ovim pravilima jer je i on govorio da će izaći samo po zakonima koje donesemo mi ovdje. On je bio glasnogovornik broj 2 Dodikovog izbornog zakona, Stevandić je bio broj 1. Sad i on treba da pokuša prikazati da je opozicionar, mada blijed je to pokušaj, tanak i providan. U tom pokušaju kaže 'Banja Luka je bila spremna da izađe po Dodikovom izbornom zakonu', pa nije on Banja Luka. Evo, ja nisam bila spremna. I ja sam stanovnik Banja Luke. To je Dodikova matrica - država to sam ja, samo što je kod njega grad - to sam ja", kaže Trivić.

Govorila je i o odnosima u državnoj koaliciji.

"Koalicija na nivou BiH je krenula optimistično. Bila je priča da se Dodik promijenio, Trojka ga je prihvatila itd. Poslije tog kandidatskog statusa brzo se ušlo s onim što je i ranije bilo. Dogovora nema, a kako da ga bude kad svi tvrde pozicije", dodaje.

Kaže da u tim odnosima nije samo Dodik problematičan, pa je krenula s kritikama na račun Bećirovića.

"Ni retorika Denisa Bećirovića nije prihvatljiva. Ja sam posljednja osoba koja bi tražila alibije za Dodika. Ako je Dodik na udaru zbog podrivanja Dejtona, onda i drugi trebaju biti na tom udaru. Bećirović ima aspiracije ka ukidanju RS-a, a RS je dio Ustava, i to je onda udar na Ustav BiH. Kao što ne podržavam Dodika jer pravi problem i RS-u i Srbiji po pitanju njegove retorike u pravcu secesije, tako ne mogu da ne primijetim da postoje strukture u Sarajevu koje stalno rade ka derogiranju RS-a koja je ustavna kategorija", smatra Trivić.

Komentarisala je i rezoluciju o Srebrenici kazavši kako to nije dobro za ukupno stanje u regionu.

"Što se tiče retorike Vučića, ja sam nebrojeno puta čula da on poštuje teritorijalni integritet BiH, da je potrebno pomirenje Srba i Bošnjaka, a sada ovaj stav koji mi zajedno svi imamo po pitanju rezolucije, nisam u tim izjavama čula ništa što je usmjereno protiv Bošnjaka. Ja mislim da je njegova retorika jasno usmjerena ka miru i stabilnosti u regionu i da tu ispruženu ruku prijateljstva i ruku bratstva koju Srbija pruža prema Bošnjacima nije nailazila... I to niko neće da čuje".

Na konstataciju voditelja da se u rezoluciji ne pominje krivica kompletnog naroda nego da je ona personalizirana, kazala je:

"Nije ona personalizirana. Nije niko glup. Nismo mi naivni. Znam da ovi stavovi što smo mi protiv rezolucije vama nisu prihvatljivi, ali i meni mnoge stvari smetaju i pogađaju me. Za preko 3.000 žrtava u toj istoj regiji, iz prošlog rata, niko ne zna i niko nije posjetio ta stratišta", kaže.

Upitana je da li je ona ikad bila u Memorijalnom centru Potočari.

"Poslije onog što se desilo Vučiću, treba malo proći vremena da bi bilo bezbjednosno sigurno", odgovorila je.

Kazala je i to da joj "jako smeta" što na spomeniku na Kazanima piše 'građani' a ne piše koje nacionalnosti.

Na kraju je objasnila da eventualno usvajanje rezolucije neće staviti tačku, nego "tri tačkice".