Trojka odbila prijedlog Demokratske fronte za smjenu Sanje Vlaisavljević

.
Zastupnici Trojke (SDP-a BiH, Naše stranke, Naroda i pravde) i HDZ-a odbili su prijedlog Demokratskog fronta da se na sjednici Predstavničkog doma Federacije BiH izglasa smjena federalne ministrice kulture Sanje Vlaisavljević, zbog njene izjave o rehabilitaciji osuđenih ratnih zločinaca.

Podsjetimo, Sanja Vlaisavljević, federalna ministrica kulture i sporta, svojim novim medijskim nastupom izazvala je pažnju javnosti proteklih mjeseci.

 

Nastup koji se neće pamtiti po kvalitetnim najavama rješenja iz svoje ministarske obaveze već zbog vrijeđanja žrtava ratnih zločinaca.

"Ukratko, Dario Kordić, niti bilo koji drugi ratni zločinac nakon odslužene kazne to više nije", kazala je ministrica.

Lojalnost stranci koja ju je imenovala na ovu poziciju očito nema granica.

Podsjećamo, u Ahmićima je ubijeno 116 civila. Ratni zločinac Dario Kordić je osuđen na 25 godina zatvora. 

Izjavom da je potrebno rehabilitovati ratne zločince nakon što odsluže zatvorsku kaznu nova ministrica kulture i sporta Sanja Vlaisavljević uzdrmala je ionako trusno bh. tlo.

 

"On mora biti rehabilitovan u društvo, on je odslužio kaznu, bilo ko. Evo, Sanja Vlaisavljević je odslužila kaznu za ratni zločin. Šta sad vi mislite, trebamo li Sanju Vlaisavljević poslati na Goli otok nakon odslužene kazne jer ona više ne zaslužuje da bude ljudsko bitće zato što je bila suđena i presuđena za izvjesno", izjavila je tada Vlaisavljević.

Klub zastupnika DF-a u Predstavničkom domu Federalnog parlamenta zatražio je u junu da dnevni red naredne sjednice ovog doma bude dopunjen njihovom inicijativom u kojoj traže smjenu ministrice kulture i sporta Federacije, Sanje Vlaisavljević.

Kako navode, oni su zahtjev za njenu smjenu uputili još 11. maja, i to zbog izjava o rehabilitaciji ratnih zločinaca.

U četvrtak, 6. jula, Trojka i HDZ BiH nisu dali podršku za prijedlog DF-a za njenu smjenu.