Trošenje za Black Friday u BiH: Promet u FBiH iznosio 346 miliona KM, a u RS-u svega 27 miliona

ć

U trgovinama širom Bosne i Hercegovine proteklog petka trgovine je obilježio tzv. Black friday, dan kada bi proizvodi i usluge trebale biti znatno snižene što širom svijeta izaziva pravu pomamu kupaca. Provjerili smo koliko su potrošili građani naše države.

Povećana prodaja znači i povećan promet i prihod kompanija, ali i punjenje državne kase od poreza.

Proteklog petka, 24. novembra, poreske uprave Federacije BiH i Republike Srpske zabilježile su veći promet nego ostalim danima u godini. U Federaciji BiH je čak pao i rekord, dok se u RS-u ne mogu pohvaliti rezultatom.

Prema podacima Porezne uprave Federacije BiH, 24. novembra na Black Friday u ovom entitetu fiskalne kase su registrovale promet od čak 346 miliona KM što je rekordan iznos u jednom danu.

Poređenja radi, sedam dana ranije, 17. novembra promet u FBiH je iznosio 191 milion KM. Također, mjesec dana ranije, tačnije 27. oktobra promet u FBiH je iznosio 216 miliona KM, što govori da su građani FBiH ipak više kupovali na Black Friday.

Kako su nam potvrdili iz Porezne uprave FBiH, prošle godine, 25. novembra, registrovan je promet od svega 54 miliona KM, ali treba uzeti u obzir da je tog dana obilježen Dan državnosti BiH i da mnoge prodavnice i tržni centri nisu radili. No zato je dan prije, 24. novembra 2022. godine, registrovan promet od 216 miliona KM, a dan poslije prošlogodišnjeg Dana državnosti (26. novembar 2022.) promet u FBiH je iznosio 83 miliona KM.

Za ovogodišnji crni petak u radnjama širom Republike Srpske prometovano je malo više od 27 miliona KM što je oko sedam miliona maraka manje u odnosu za prošlu godinu.

“Ukupan evidentirani promet preko fiskalnih kasa u maloprodaji u Republici Srpskoj, na dan 24.11.2023. godine iznosio je 27.032.728 KM, dok je na dan 25. novembar prošle godine iznosio 34.400.913 KM”, rekli su iz Poreske uprave RS-a.

Podsjetimo, Black Friday obilježava se posljednjeg petka u novembru i naročito je popularan u Americi zbog velikih sniženja svih vrsta artikala – odjeće, obuće, igračaka, kućnih aparata, namještaja itd.

S obzirom na to da je u pitanju kraj godine, ovaj posebni petak je prilika trgovcima da prodaju višak robe po nižim cijenama što u BiH nije čest slučaj s obzirom da mnogi trgovci ne obaraju cijene u značajnom postotku.