Trump Harley-Davidsonu prijeti neviđenim porezima

Američki proizvođač motora ranije je najavio premještanje dio proizvodnje za evropske kupce van SAD-a.

Američki predsjednik Donald Trump zaprijetio je proizvođaču motora Harley-Davidson kako će biti "oporezovan kao nikada prije" ukoliko dio proizvodnje za evropske kupce premjesti iz Sjedinjenih Američkih Država u inostranstvo.

"Harley-Davidson se nikada ne bi trebao proizvoditi u drugoj državi - nikada! Zaposleni i kupci su već ljuti na njih. Ako se presele, vidite, to će biti početak kraja - oni su se predali, odustali! Njihova aura će nestati i oni će biti oporezovani kao nikada ranije", napisao je Trump na svom Twitter profilu, a prenosi agencija Reuters.

Britanska agencija navodi kako nije jasno na kakve poreze se odnosi Trumpova objava te zašto bi ih kompanija trebala plaćati, budući da namjerava zadržati proizvodnju i u Sjedinjenim Američkim Državama.

Američka agencija AP objašnjava kako je Trump mislio na to da Harley neće moći motore proizvedene u inostranstvu prodavati u SAD-u bez plaćanja tarifa.

Veliki gubici

Harley-Davidson je ranije ove sedmice saopćio kako će dio proizvodnje motora za tržište Evropske unije premjestiti iz SAD-a u svoje fabrike u inostranstvu, pošto je procijenio kako će nove tarife evropskog trgovinskog bloka koštati kompaniju između 90 i 100 miliona dolara godišnje.

Reuters dodaje kako je američki predsjednik u nizu objava na Twitteru, koji su odraz njegovog bijesa zbog odluke Harley-Davidsona, također ocijenio kako ovaj legendarni američki brend koristi trgovinske tenzije zbog tarifa kao izgovor za izmještanje dijela proizvodnje u inostranstvo.

"Početkom ove godine Harley-Davidson je objavio kako će većinu proizvodnje iz fabrike u Kansas Cityju preseliti na Tajland. To je bilo mnogo prije nego što su objavljene tarife. Dakle, oni samo koriste tarife/trgovinski rat kao izgovor", napisao je Trump.

Predstavnici Harley-Davidsona nisu odgovorili na zahtjev Reutersa za komentarom.