Trump i Macron se dogovorili oko poreza tehnološkim divovima

Francuska i Sjedinjene Američke Države postigle su dogovor o prekidu spora o francuskom oporezivanju velikih internetskih kompanija, no američki predsjednik Donald Trump nije rekao hoće li zbog toga odustati od uvođenja svog osvetničkog poreza na vino.

Dogovorom između francuskog ministra financija Bruna Le Mairea, američkog ministra financija Stevena Mnuchina i ekonomskog savjetnika Bijele kuće Larryja Kudlowa predviđa se da će Francuska oštećenim kompanijama isplatiti razliku između poreza i mehanizma koji planira Organizacija za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD).

Francuski porez od 3 posto odnosi se na zaradu od digitalnih usluga za tvrtke s više od 25 milijuna eura u Francuskoj te 750 milijuna diljem svijeta, prenosi Vijesti.
 

Optužbe da je porez nepošten

Američki dužnosnici žalili su se da je porez nepošteno usmjeren na tvrtke poput Facebooka, Googlea i Amazona. Kompanije trenutno mogu knjižiti dobit u zemljama s niskim porezima poput Irske i Luksemburga, bez obzira na to otkud potječe prihod.

Spor je potencijalno mogao dovesti do nastanka trgovinskog rata između Washingtona i Europske unije nakon što su gospodarski odnosi između njih postali sve lošiji. Ublažavanje napetosti bio je pozitivan korak za Macrona na summitu G7 gdje su dogovorili nekoliko konkretnih ishoda.

"Napravili smo puno toga. Imamo dogovor kojim ćemo riješiti probleme", rekao je Macron uz Trumpa na konferenciji za medije na završetku summita skupine G7 u Francuskoj.

Le Maire i njegovi američki kolege cijeli su vikend radili na pronalasku dogovora - prvo u obiteljskom domu francuskog ministra u Baskiji, a potom na nedjeljnoj večeri u Biarritzu, rekao je izvor.

Trump je kritizirao Macronovu "glupost" kada je uveo porez te prijetio uvesti osvetnički porez na francuska vina.

Francuski vođa je 2018. ustrajao na uvođenju digitalnog poreza u svim zemljama EU-a, no pojedine zemlje protivile su se prijedlogu. Odlučio je uvesti nacionalni porez koji je na snagu stupio u srpnju te se primjenjuje retroaktivno od 1. siječnja 2019.