Trump: Možda objavimo dijelove snimke napada na Bagdadija

Vjeruje se da video sadrži zračne snimke i možda snimke s kamera postavljenih na specijalce koji su napali u subotu Bagdadijev položaj.

"Razmišljamo o tome. Možda hoćemo (objaviti)", rekao je Trump novinar novinarima prije leta za Chicago.

"Možda uzmemo pojedine dijelove i objavimo ih", dodao je.

Video će morati biti pročišćen kako ne bi otkrio taktičke metode američkih snaga, rekao je američki dužnosnik.

Američke su vlasti zbrinule Bagdadijeve ostatke te ne planiraju za sada objaviti fotografije ili video zapise Bagdadijeve smrti, rekao je general Mark Milley, načelnik glavnog stožera američke vojske.

Bagdadi je pokopan uz islamski obred na moru, rekao je američki dužnosnik za Reuters.

Kurdi ukrali Bagdadijevo donje rublje i ustvrdili prije akcije da je to on?

Ankara je kazala kako su dijelili informacije s američkim snagama prije same operacije.

"Turska i naši američki kolege dijelili su informacije, izmjenjivali mišljenja prije nego što je započela operacija ubojstva vođe ISIL-a. Zato se Trump zahvalio Turskoj u svom govoru", rekao je turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu na novinskoj konferenciji.

Cavusoglu je kazao kako je Turska "neutralizirala" preko 4 tisuće militanata Islamske države.

Polat Can, viši savjetnik Sirijskih demokratskih snage (SDF), u kojima glavni ulogu ima kurdski YPG, objavio je u ponedjeljak na Twitteru kako je SDF proveo DNA testiranje Bagdadijeva donjeg rublja kako bi potvrdio njegov identitet prije započinjanja američke operacije.

"Naš vlastiti izvor, koji je uspio doći do Bagdadija, donio je Bagdadijevo donje rublje kako bi se provelo DNA testiranje i kako bi bili sigurni da je riječ o Bagdadiju", rekao je Can.

Trump je kazao da su Kurdi pružili neke "korisne" informacije.

Can je rekao kako je SDF radio od 15. svibnja sa CIA-om kako bi pronašli Bagdadija i ustvrdili da se premjestio iz Der al-Zora u istočnoj Siriji, u Idlib, gdje je Ubijen.

Bagdadi se trebao preseliti u sirijski grad Jarablus kada je pokrenuta operacija, dodao je Can.

"Obavještajni podaci i pristup Bagdadiju, kao i identifikacija mjesta boravka, bili su rezultat našeg rada. Naš obavještajni izvor bio je uključen u slanje koordinata, usmjeravanje desanta, sudjelovao je do zadnjeg trenutka i učinio operaciju uspješnom", rekao je Can.

Vojna tajna

U operaciji je ranjen vojni pas, ali vojska za sada ne želi objaviti njegovo ime.

"Nećemo za sada objaviti ime psa. Pas je još u igri", rekao je general Mark Milley na novinskoj konferenciji u ponedjeljak i dodao kako je ime psa "povjerljiv podatak".