Trump nagovijestio odlaganje sastanka s Kimom

Predsjednik SAD-a Donald Trump izjavio u utorak je da 12. juni možda neće biti pogodan za njegov sastanak sa severnokorejskim liderom Kim Jong-unom, nagovestivši da će sastanak biti odložen, javlja AP.

On je, tokom susreta sa južnokorejskim predsjednikom Moon Jae-inom u Washingtonu, kazao da postoje "određeni uslovi koji, ukoliko se ne ispune, onda neće biti susreta", ne rekavši o kojim je uslovima riječ.

"Postoje znatni izgledi da do susreta neće doći 12. juna. To ne znači da do njega neće doći kasnije", istakao je Trump, dodavši kako je primjetio manje promjene u ponašanju Kima nakon što je lider Sjeverne Koreje drugi put ovog mjeseca posjetio Kinu.

'Kim je veoma ozbiljan'

Američki predsjednik je izrazio nadu da je kineski predsjednik Xi Jinping i dalje posvećen denuklearizaciji Korejskog poluostrva, nazivajući ga "igračem pokera svjetske klase".

Ipak, naglasio je da je nezadovoljan što je Kina omekšala pogranične mjere protiv Sjeverne Koreje.

Trump je ohrabrio Kima da ne propusti priliku da dođe do međusobnog susreta i do postizanja sporazuma o odbacivanju spornog nuklearnog programa, obećavajući da ne samo da garantuje ličnu bezbjednost za Kima, nego da može da predvidi ekonomski oporavak Sjeverne Koreje.

Trump je, međutim, ocjenio i da je sjevernokorejski lider  "ozbiljan" u želji da denuklearizuje svoju zemlju.

"Mislim da je ozbiljan. Mislim da je apsolutno veoma ozbiljan", rekao je Trump na zajedničkoj konferenciji za novinare s Moonom u Bijeloj kući.

Sudbina i budućnost Korejskog poluotoka

Prema njegovim riječima, nije isključen ni novi sastanak lidera dvije Koreje, nakon prošlomjesečnog samita na granici, punog simbolike.

Moon je izjavio na početku sastanka sa Trumpom da "sudbina i budućnost" Korejskog poluostrva zavise od predstojećeg samita SAD-a i Sjeverne Koreje.

On je rekao da su "jedan korak bliži" snu o denuklearizaciji Korejskoj poluostrva.

Američki i južnokorejski predsjednik se sastaju u trenutku kada je došlo do novog zaoštravanja odnosa između Južne i Sjeverne Koreje, zbog vojnih vježbi koje SAD održava sa Južnom Korejom.

Sjeverna Koreja se zbog vojnih vježbi odustala od sastanka sa Južnom Korejom, a takođe su zaprijetili da će otkazati planirani sastanak Trumpa i Kima u Singapuru.

'Trajna vladavina dinastije Kim'

U međuvremenu je iz Pentagona poslat izvještaj o tome da je posjedovanje nuklearnog naoružanja glavni strateški cilj Sjeverne Koreje, kao i obezbeđivanje trajne vladavine dinastije Kim.

Izvještaj o sjevernokorejskim vojnim mogućnostima utemeljen je na procjeni urađenoj 2017. godine.

Kongres je taj izveštaj dobio prošlog mjeseca, mjesec dana nakon što se Trump složio da se sastane sa sjevernokorejskim liderom.

U izvještaju se navodi da Severna Koreja u želi da ima mogućnost da napadne Sjedinjene Američke Države nuklearnim projektilima.

No, ciljevi i motivi Sjeverne Koreje ispituju se nakon što je Kim najavio u aprilu da je suspendovao nuklearna testiranja i probna lansiranja interkontinentalnih raketa.

Novinari na 'nuklearnoj' lokaciji

Iz Pekinga, pak, stižu informacije da se nekoliko desetina stranih novinara ukrcalo na let u pravcu Sjeverne Koreje, gdje bi trebalo da prisustvuju rastavljanju postrojenja za nuklearne testove.

Novinari iz Kine, Rusije i SAD-a ispunili su formalnosti oko putovanja, a u Sjevernoj Koreji trebalo bi da prisustvuju između srijede i petka rastavljanju postrojenja Punggye-ri.

Na toj lokacije je održano šest nuklearnih testova Pjongjanga, od kojih je posljednji bio u septembru prošle godine.