Trump o povlačenju američkih trupa iz Afganistana: To je divna stvar

Trump
Bivši predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Trump pozdravio je donošenje odluke o povlačenju američkih trupa iz Afganistana te je istakao kako će taj potez biti veoma pozitivan za SAD.

 

Iako je pružio podršku američkom predsjedniku, Donald Trump je naglasio kako Biden trupe iz Afganistana mora povući prije 11. septembra jer za to ima kapacitete, a i svi preduslovi za povlačenje već su ostvareni.

"Volio bih da Joe Biden ne koristi 11. septembar za povlačenje vojnika iz Afganistana. Prvo, zbog toga što to možemo uraditi i ranije. Dvadeset godina je bio suviše dug period. Drugo, 11. septembar predstavlja vrlo tužan događaj za našu zemlju i trebao bi ostati dan sjećanja na sve koje smo izgubili", rekao je Trump, prenosi CNN.

Iako je Trump govorio u superlativima o povlačenje vojske iz Afganistana, njegova izjava izazvala je brojne komentare među američkim senatorima koji ne odobravaju u potpunosti odluku Bidena da povuče trupe iz ove države.

"Ne mogu se složiti s bivšim predsjednikom Trumpom u vezi podrške koju daje Bidenovom planu o povlačenju američkih vojnika. Uz dužno poštovanje, nema ničega divnog ni pozitivnog u činjenici da ćemo omogućiti ponovno izbijanje sukoba te da će Afganistan opet biti utočište za teroriste", rekao je američki senator Lindsey Graham.

Američki predsjednik Joe Biden prije nekoliko dana je izjavio kako će povlačenje trupa početi 1. maja, te da bi taj proces trebao biti okončan do 11. septembra.

Predsjednik Afganistana Ashraf Ghani u intervjuu za CNN izjavio je kako podržava povlačenje američkih trupa te je naglasio kako će taj potez radikalno promijeniti kontekst situacije u zemlji, ali i u cijelog regiji.

Savjetnik Bijele kuće za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan također je govorio o odluci o povlačenju trupa iz Afganistana te je izjavio kako su Sjedinjene Američke Države ispunile svoje ciljeve u Afganistanu. Osim toga, Sullivan je naglasio kako se SAD sada mora posvetiti drugim terorističkim prijetnjama u svijetu naročito onima u Siriji, Jemenu i Somaliji.

"Terorističke prijetnje drastično su se promijenile u posljednjih 20 godina. Protiv te raspršene terorističke mreže moramo rasporediti resurse na način koji će nam omogućiti da štitimo domovinu od raznih prijetnji iz brojnih zemalja, a ne samo iz Afganistana", rekao je savjetnik.