Trump optužio demokrate za najveću zloupotrebu vlasti u historiji SAD

Američki predsjednik Donald Tramp (Trump) optužio je demokrate, dan nakon što su protiv njega pokrenuli niz parlamentarnih istraga, da čine najveću zloupotrebu vlasti u historiji Sjedinjenih Američkih Država.

- Demokrati opstruiraju pravosuđe. Pokrenuli su očajnički križarski rat u potrazi za zločinom, no pravi zločin upravo je to što čine demokrati, odnosno što su učinili - napisao je na Twitteru Tramp, uz poruku velikim štampanim slovima: "Predsjednik je zlostavljan". 

Demokrati koji od izbora u novembru imaju većinu u Predstavničkom domu, u ponedjeljak su istragu protiv predsjednika Trampa ubacili u višu brzinu pokretanjem, odnosno proširenjem nekoliko parlamentarnih istraga. 

One idu u tri pravca: navodni dosluh Trampove izborne kampanje i Rusije u vrijeme predsjedničkih izbora 2016., plaćanje za šutnju ženama s kojima je Tramp navodno imao aferu, te konačno istraga o poslovanju porodice Tramp. 

Demokrati su zatražili od Bijele kuće i šefa američke diplomatije Majka Pompea (Mike) pojedinosti o komunikaciji koju su vodili američki predsjednik i njegov ruski kolega Vladimir Putin. 

Pozvali su 81 osobu i organizaciju, a među njima su Trampovi sinovi Erik (Eric) i Donald Džunior (Jr.), kao i njegov zet Džered Kušner (Jared Kushner), da im dostave dokumente potrebne za istragu. 

Tramp je cijelu istragu nazvao podvalom, ali obećao je da će sarađivati. 

- Demokrati zlostavljaju predsjednika kako bi skrenuli pažnju s njihovog radikalnog programa - rekla je portparol Bijele kuće Sara Senders (Sarah Sanders). 

- Više ih zanimaju patetične političke igre i želja da zadovolje radikalnu ljevičarsku bazu nego činjenica da pruže konkretne rezultate našim građanima. Demokrati ne teže istini, okomili su se na predsjednika - rekla je Senders.