Trump otvoreno prijeti: Ako me smijenite, Amerika ide u građanski rat

Američki predsjednik Donald Trump upozorio je na Twitteru da bi njegov opoziv mogao izazvati drugi građanski rat u SAD, citirajući izjavu evangelističkog pastora Roberta Jefferisa, koji je tu ocjenu iznio za “FOX News”.

Jefferis je dodao da bi zemlja impičmentom predsjednika mogla biti nepovratno slomljena i da se od toga nikad ne bi oporavila.

Trump je na Twitter nalogu napisao da, kao i svaki američki državljanin, zaslužuje da se suoči s onim ko ga optužuje, pogotovo, kako je naveo, zato što je uzbunjivač predstavio savršen razgovor s inozemnim liderom na potpuno “netačan i prevarantski” način.

Dodao je da ne želi da se sastane samo s uzbunjivačem “koji je iznio informacije iz druge i treće ruke”, već i s osobom “koja mu je nezakonito dala te većim dijelom netačne informacije”.

Da li je ta osoba špijunirala predsjednika Sjedinjenih Američkih Država? To će imati velike posljedice – napisao je Trump.

Istaknuo je da želi da predsjednik Odbora Predstavničkog doma Kongresa SAD za obavještajne poslove Adam Schiff bude ispitan na najvišem nivou zbog “prevare i izdaje”.

Njegove laži iznesene su na najbezobrazniji i najgrozniji način u historiji Kongresa. On je napisao i pročitao užasne stvari, a onda rekao da ih je izgovorio predsjednik – naveo je Trump.

Šif je jučer izjavio da je Kongres SAD odlučan u namjeri da dobije pristup razgovorima Trumpa s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom i drugim svjetskim liderima. Dodao je da je Kongres zabrinut da postoji mogućnost da je Trump ugrozio nacionalnu sigurnost SAD.

Poslije dojave anonimnog uzbunjivača iz obavještajnih krugova, demokrati u Predstavničkom domu Kongresa pokrenuli su proceduru Trumpovog opoziva, prenosi Hayat.

Demokrati navode da je Trump zloupotrijebio položaj i da je od ukrajinskog predsjednika Vladimira Zelenskog tražio političku uslugu – da u Ukrajini istraži poslovanje Hantera Bajdena, sina njegovog potencijalnog protukandidata na predsjedničkim izborima iz redova demokrata Joea Bidena.