Trump pisao Erdoganu: Ne želite da budete odgovorni za masakr, a ja za vaše uništenje

Američki predsjednik Donald Trump napisao je 9. oktobra, na dan početka turske ofanzive na sjeveroistoku Sirije, pismo Redžepu Tajipu Erdoganu.

U tom pismu, on je Erdogana upozorio da će, ako situacija u Siriji ne bude riješena na human način, u historiji ostati upamćen kao đavo, prenosi Oslobođenje.ba.

Na početku kratkog pisma, koje je na Twitteru objavila novinarka medijske kuće Fox. Triš Regan, Tramp turskom kolegi predlaže da postignu "dobar dogovor".

"Ne želite da budete odgovorni za masakr hiljada ljudi, a ja ne želim da budem odgovoran za uništenje turske ekonomije, a učiniću to", naveo je Trump, koji je već uveo neke sankcije Turskoj i prijeti da će ih proširiti tako da će one biti razorne za tursku privredu.

Trump u pismu ističe da je teško radio da bi riješio neke od problema Turske i poručuje Erdoganu da ne razočara svijet.

Dodaje da bi Erdogan mogao da dobije sjajan sporazum i da je kurdski general Mazlum Kobani spreman da pregovara s njim.

"On je spreman da vam da ustupke kakve Kurdi nikada u istoriji nisu dali", navodi američki predsjednik i dodaje da Erdoganu šalje pismo kurdskog generala koje je upravo primio.

"Hstorija će na vas gledati sa odobravanjem ako ovo izvedete na human način, ali će vas zapamtiti kao đavola ako se ne dese dobre stvari. Ne budite 'opasan momak'. Ne budite ludi", zaključio je Tramp.

Izvor: