Trump sada obećava mirnu predaju vlasti

trmap
Trenutni lider SAD-a je osudio nasilje rekavši kako su učesnici nereda „oskvrnuli sjedište američke demokratije“.

 

Američki predsjednik Donald Trump rekao je u četvrtak kako sada svoju pažnju okreće glatkom i urednom prijenosu vlasti, nakon što je Kongres Sjedinjenih Američkih Država potvrdio izbornu pobjedu demokrate Joea Bidena, prenosi agencija Hina pozivajući se na Reuters.

„Kongres je potvrdio rezultate. Nova administracija bit će inaugurirana 20. januara. Ja sam sada fokusiran na to da osiguram glatku, urednu i besprijekornu primopredaju vlasti. Ovo je trenutak za ozdravljenje i pomirenje“, rekao je Trump u videoporuci objavljenoj na Twitteru dan nakon što su njegove pristalice upali u Capitol pokušavajući spriječiti potvrdu Bidenove pobjede.

Trenutni lider SAD-a je osudio nasilje rekavši kako su učesnici nereda „oskvrnuli sjedište američke demokratije“.

Oni koji su počinili nasilje, ne predstavljaju našu zemlju, a oni koji su prekršili zakon, platit će, rekao je.

Najveća čast

„Služiti vam kao predsjednik bila mi je najveća čast u životu“, ističe Trump u videu.

„A svim svojim divnim pristalicama poručujem: znam da ste razočarani, ali želim da znate da naše nevjerovatno putovanje tek počinje.“

Njegova izjava uslijedila je nakon poziva vodećih demokrata, predsjednice Zastupničkog doma Kongresa Nancy Pelosi i vođe demokrata u Senatu Chucka Schumera potpredsjedniku Mikeu Penceu i Trumpovu kabinetu da primijene 25. amandman kojim bi se predsjednika odmah uklonilo s dužnosti.

Ne dogodi li se to, Pelosi je najavila da će najvjerojatnije sazvati Zastupnički dom kako bi pokrenuo postupak opoziva predsjednika zbog njegove uloge u neredima u srijedu, u kojima je poginulo pet osoba, među kojima i kapitolski policajac.