Trump: Sjeverna Koreja nije spremna za nastavak pregovora

Predsjednik SAD-a je saopćio da je Pjongjang lansirao rakte manjeg dometa te da će o narednim potezima odlučiti nakon što sve dobro prouči.

Američki predsednik Donald Trump izjavio je da Washington veoma ozbiljno gleda na najnovije lansiranje raketa u Severnoj Koreji i da, iako Pjongjang želi pregovorati sa SAD-om, on misli da nisu spremni za to.

"Trenutno se ovim bavimo veoma ozbiljno. Bili su to manji projektili, rakete kratkog dometa", rekao je on novinarima u Beloj kući.

Dodao je da niko nije sretan zbog razvoja situacije i da će dobro proučiti sve i odlučiti o daljim potezima.

Pjongjang ponovo lansirao rakete

"Naši odnosi se nastavljaju ... Znam da žele pregovarati, oni pričaju o pregovaranju. Ali, ne mislim da su trenutno spremni za nastavak pregovora", poručio je Trump.

Sjeverna Koreja je prethodno ponovo lansirala projektile, samo sedam dana pošto je lider te zemlje Kim Jong-un nadgledao probno ispaljivanje više raketa.

Projektil je ispaljen sa sjeverozapadne lokacije Sino-ri prema istoku, prenosi Aljazeera.

Sjeverna Koreja se praktično povukla iz aranžmana s Wahingtonom od februarskog samita, koji se završio bez dogovora oko zahtjeva SAD-a za ukidanjem nuklearnog programa Pjongjanga i Kimovih zahtjeva za ukidanjem američkih sankcija, ocjenjuje agencija.