Trump: Spremni smo reagirati ako Sjeverna Koreja odluči uraditi neku ludost

Nakon saopćenja da je sastanak između lidera SAD i Sjeverne Koreje otkazan, oglasio se i predsjednik Donald Tramp (Trump). 

U svom obraćanju Tramp je kazao da je o današnjem događaju razgovarao i sa Džimom Matisom (Jim Mattis), američkim ministrom odbrane. Kako je saopćio Tramp, Matis ga je uvjerio da su SAD i njene saveznice spremne ukoliko Sjeverna Koreja ''uradi neku ludost''.

- Nadamo se pozitivnom ishodu sa Sjevernom Korejom. No, ukoliko dođe do nekog problema, mi smo spremni – kazao je Tramp.

Tramp je, također, istakao da ne bi doveo u pitanje sigurnost građana SAD, ali da Kim Jong-un sada mora razmišljati o stanju svog naroda.

- Nadam se da će Kim Jong-un uraditi ono šta je ispravno, ne samo za njega nego za narod u Sjevernoj Koreji koji pati – zaključio je Tramp.

Reakcije

O otkazivanju sastanka oglasio se i generalni sekretar UN-a Antonio Guteres, kazavši da je duboko zabrinut.

- Pozivam obje strane da nastave s razgovorima i pronađu put ka mirnoj i održivoj denuklearizaciji - kazao je Guteres.

Predsjednik Južne Koreje Mun Džae-in (Moon Jae-in), također, je pozivao obje strane da razgovaraju, jer denuklearizacija Koreje ne smije biti odgođena.

- Denuklearizacija Korejskog poluotoka i uspostavljanje trajnog mira su historijske obaveze koje ne smiju biti ni odgođene niti otkazane – kazao je predsjednik tokom vanrednog sastanka.

Iako su mnogi skeptični, republikanski senator Tom Koton (Cotton) pohvalio je Trampa jer je ''prepoznao Kim Jong-unove prevare.''