​Trump ukida finansiranje agencije za pomoć Palestincima

Administracija američkog predsjednika Donalda Trumpa će za nekoliko dana objaviti prekid finansiranja UN-ove agencije za pomoć Palestincima (UNRWA).

SAD je u januaru najavio 60 miliona dolara toj agenciji, ali je uskratio ostalih 65 miliona nakon dodatnog razmatranja. Sada će se tih 65 miliona dolara ukinuti, pojasnili su izvori.

Povlačenje SAD-a iz UNRWA zadat će udarac agenciji koja trenutno brine o pet miliona ljudi u Jordanu, Libanonu, Siriji, Zapadnoj obali i Gazi.

Sedam dana ranije Washington je skresao pomoć Palestincima u vrijednosti od 200 miliona dolara te se očekuje povećanje napetosti između palestinskog vodstva i Trumpove administracije.

SAD je dugi niz godina najveći donator finansijske pomoći Palestincima. UNRWA je osnovan 1949. nakon prvog arapsko-izraelskog rata koji je izbio odmah nakon proglašenja Države Izrael 14. maja 1948. koju su odmah priznali SAD i tadašnji SSSR. No, arapske države – Sirija, Irak, Saudijska Arabija, Transjordanija, Egipat i Libanon – su napale novoosnovanu židovsku državu. Izrael je pobijedio nakon čega je uslijedio egzodus oko 700.000 Palestinaca.

List The Washington Post izvijestio je u četvrtak da će administracija isto tako pozvati na veliko smanjenje broja Palestinaca koji se priznaju kao izbjeglice.