Rašidagić: Trumpa ne zanima mir u svijetu, već nametanje američke volje svima

U Singapuru se rano ujutro po srednjoevropskom vremenu održava sastanak između dva predsjednika o kojem mjesecima bruje svi mediji. Lider Sjedinjenih Američkih Država Donald Trump sastat će se s predsjednikom Sjeverne Koreje Kimom Jong-unom nakon niza spekulacija, otkazivanja, dogovora i priprema za susret koji će biti pod budnim okom cijelog svijeta.

U Singapuru se rano ujutro po srednjoevropskom vremenu održava sastanak između dva predsjednika o kojem mjesecima bruje svi mediji. Lider Sjedinjenih Američkih Država Donald Trump sastat će se s predsjednikom Sjeverne Koreje Kimom Jong-unom nakon niza spekulacija, otkazivanja, dogovora i priprema za susret koji će biti pod budnim okom cijelog svijeta.

Ovo će ujedno biti i prvi put da se predsjednik Sjedinjenih Američkih Država sastaje s prvim čovjekom Sjeverne Koreje. Sastanak dolazi samo nekoliko mjeseci nakon što se strahovalo od nuklearnog sukoba ovih dviju države.

O toj temi u razgovoru za Klix.ba profesor međunarodnih odnosa i diplomatije na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu Kenan Ešref Rašidagić kaže da treba imati u vidu osnovni razlog zbog kojeg dolazi do sastanka.

"Osnovni razlog za sastanak je urgentna potreba Kim Jong-una da učini nešto po pitanju katastofalne ekonomske situacije u Sjevernoj Koreji. Ta situacija, kombinirana sa sve većim zamorom Kine koja je tradicionalni sponzor režima u Pjongjangu, dovela je u pitanje i sam ostanak dinastije Kim na vlasti. Djelomično otvaranje sjevernokorejske ekonomije, što je vjerojatni cilj lidera ove zemlje, dovelo bi do neophodnih stranih ulaganja, popravilo fiskalnu i socijalnu situaciju u državi i učvrstilo režim na vlasti", smatra profesor Rašidagić.

On ističe da je problem u činjenici što predsjednika SAD-a Donalda Trumpa ne zanima popravljanje situacije u Sjevernoj Koreji, već isključivo njena denuklearizacija, što bi za Trumpa osobno predstavljalo vanjskopolitički trijumf bez presedana i vjerovatno mu donijelo Nobelovu nagradu za mir. 

"Međutim, jedini garant opstanka režima u Sjevernoj Koreji jeste upravo posjedovanje nuklearnog oružja, tako da će ovo pitanje prema svemu sudeći postati veliki kamen spoticanja i praktično predstavljati 'non-starter' u pregovorima. Predsjednik Trump nije poznat po istančanom smislu za diplomatiju pa bi njegovo ponašanje kao razrednog siledžije moglo vrlo lako dovesti do kolapsa pregovora i prije nego što oni zapravo krenu s mrtve tačke. Mora se imati u vidu da Kina u svemu ovome neće stajati po strani i da bez obzira na deklarativno zalaganje za mir nikada neće dopustiti kapitulaciju Sjeverne Koreje i američke trupe na svojoj granici", govori profesor Rašidagić.

Foto: Arhiv/Klix.ba

Foto: Arhiv/Klix.ba



Na pitanje da li svijet ulazi u mirnije vode ili se može očekivati novo veliko ratno žarište u svijetu, naprimjer u Iranu ili drugoj arapskoj zemlji, profesor Rašidagić odgovara kako je, da bi se razumjela trenutna globalna kretanja u domenu kolektivne sigurnosti, potrebno shvatiti da Trumpovu administraciju jednostavno ne zanima mir u svijetu, već isključivo nametanje američke proizvoljne volje svima, bez obzira na posljedice.

"Akcije Trumpove administracije kojom dominiraju vanjskopolitički jastrebovi vode sve većoj napetosti u svijetu i naprosto guraju Ameriku u konflikt i s Rusijom, ali i s tradicionalnim američkim saveznicima u Evropi", izjavio je prof. Rašidagić.

On smatra da nepromišljeno i potpuno kontraproduktivno jednostrano povlačenje iz nuklearnog sporazuma s Iranom logikom stvari vodi prema širem konfliktu na području Bliskog istoka. 

"Taj konflikt uključuje sve zemlje Zaljeva, na čelu sa Saudijskom Arabijom, još jednom zemljom koju vodi ratnohuškački lider Trumpovog formata. Izrael naprosto uživa u prilici koju mu nijedna dosadašnja američka administracije nije pružila, a to je da se za njegove interese direktno vojno bore i SAD i Saudijska Arabija i njihove saveznice u regionu. Rusija koja se pod Putinom pozicionirala kao jedina sila sa globalnim aspiracijama mimo SAD-a, i koja se sve uspješnije profilira kao zdravorazumska protuteža sve nerazumnijem djelovanju Amerike na globalnom planu, jednostavno neće moći ostati po strani u ovom sve većem konfliktu".

Naš sagovornik je istakao žaljenje što Evropska unija još nije izrasla iz okvira regionalne grupacije država koje su zbližili isključivo ekonomski interesi. 

"EU jednostavno nije u stanju da definira svoje političko 'ja', što bi joj omogućilo da parira recimo ovakvom proizvoljnom i nerazumnom djelovanju SAD-a na međunarodnom planu. Povrh toga, EU se momentalno nalazi u velikoj krizi identiteta uzrokovanoj Brexitom i jačanjem nacionalističkih i populističkih struja u velikom broju zemalja članica. Usljed toga, sva energija njenih lidera u bliskoj budućnosti bit će konzumirana na redefiniranje i spašavanje postojećeg stepena integracija, što ne ostavlja puno mogućnosti za aktivno učešće u globalnim procesima, a pogotovo ne za neko osmišljeno i djelotvorno suprotstavljanje djelovanju SAD-a", zaključio je profesor Kenan Ešref Rašidagić.