Trumpova administracija premjestila prvog zatvorenika iz Guantanama

Američki Pentagon saopštio je da je jedan zatvorenik iz Guantanama prebačen u Saudijsku Arabiju u kojoj će služiti ostatak zatvorske kazne.

U saopštenju se navodi da je 43-godišnji zatvorenik Ahmed Mohammed Ahmed Haza al Darbi izručen vlastima Saudijske Arabije.

Reč je o zatvoreniku koji se tereti za učestvovanje u terorističkom napadu na francuski tanker s naftom iz 2002. godine.

Al Darbi je prvi zatvorenik koji je premešten iz Guantanama od dolaska na vlast američkog predsednika Donalda Trumpa koji je krajem januara ove godine potpisao odluku o nastavku rada tog vojnog zatvora.

Tortura u Guantanamu

Trumpov prethodnik Barack Obama nije uspeo da ispuni obećanje o zatvaranju zatvora Guantanamo u kojem se trenutno nalazi ukupno 40 zatvorenika.

Reč je o zatvoru koji je SAD otvorio u vojnoj bazi na jugu ostrva Kuba i u okviru borbe protiv terorizma nakon terorističkih napada u septembru 2001. godine.

Bivši američki predsednik George W. Bush otvorio je taj zatvor u januaru 2002. godine, a 2003. godine u zatvoru je bilo 680 pritvorenika.

Mnogi izveštaji ukazuju na teške uslove i torturu koju zatvorenici u Guantanamu proživljavaju.