Mediji: Trumpove laži u izjavi o Baghdadijevoj smrti

Max Boot, kolumnist američkog lista The Washington Post, kaže da je Trump lagao govoreći o ubistvu Abu Bakra al-Baghdadija, vođe oružane grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL).

U tekstu koji je objavio taj američki list Boot piše da je Trump lagao o posljednjim trenucima Baghdadijevog života kad je rekao da je vođa ISIL-a cvilio, plakao i vrištao neposredno prije smrti.

Kaže da je Trump također slagao kad je više puta čestitao Rusiji nakon te operacije, dok sami ruski zvaničnici kažu da nisu imali ništa s tim napadom; čak su doveli u sumnju američke tvrdnje o ubistvu Baghdadija.

Esper i Milley odbili povrditi detalje

Prema njegovim riječima, Trump ima natprirodnu sposobnost da bilo koji slučaj, bez obzira na to koliko on bio svečan ili važan, pretvori u smiješan i rizičan spektakl.

Boot piše da je Trump to ponovo učinio prošle nedjelje, kad je na konferenciji za novinare potvrdio Baghdadijevu smrt i počeo otkrivati operativne detalje napada, što je zaprepastilo stručnjake za nacionalnu sigurnost.

Trump tvrdi da je Baghdadi umro kao kukavica, da je cvilio, plakao i vrištao.

Međutim, ministar odbrane Mark Esper i načelnik Generalštaba američke vojske, general Mark Milley, odlučno su odbili potvrditi te detalje, pojašnjava Boot.

Spomenuo je da je New York Times izvijestio da je Trumpovo povlačenje američkih trupa sa sjevera Sirije poremetilo planiranje te akcije, koja se uveliko oslanjala na obavještajne podatke koje su pružali Kurdi.

Naveo je i to da je New York Times dodao da se, kako kažu američki obavještajni i vojni oficiri, napad dogodio uglavnom uprkos akciji Trumpa, a ne zbog nje.

Boot u tekstu postavlja pitanje: kako Trump planira spriječiti povratak ISIL-a s obzirom na to da je američki savez s Kurdima prošlost?

Dalje kaže da je Trump već ranije izjavio da su na tom području Rusija, Turska, Iran i Irak.

Ko može i smije vaditi naftu iz Sirije?

Svi oni mrze ISIL, pa bi trebali i preduzeti nešto u vezi s tim.

Također je rekao da će američke trupe ostati u Siriji da osiguraju naftu, a čak je i predlagao da dovede ExxonMobil radi eksploatacije malih naftnih polja u Siriji.

Međutim, Boot piše da se Trump želi osloniti na druge zemlje kako bi se suočile s ISIL-om, ali u stvarnom svijetu, koji se razlikuje od Trumpove zemlje snova, nijedna američka naftna kompanija neće moći ući u Siriju kako bi vadila naftu bez odobrenja bilo koje vlade koja kontrolira istok zemlje ili dugoročnih garancija sigurnosti, koje Trump nije u stanju pružiti.

Dodaje da će sirijska nafta biti ranjiva na krađe i kriminalne bande i postati neočekivana sreća za same neprijatelje SAD-a.

Također, u stvarnom svijetu nijedna druga država nema volje i sposobnosti boriti se protiv ISIL-a, koji je bio u razjarenom stanju sve dok se SAD nije udružio s Kurdima, smatra Boot.

'Nesposoban biti vrhovni zapovjednik'

Kaže da je Turska zatvarala oči pred ulaskom ISIL-ovih pripadnika u Siriju s njene teritorije i time da je Baghdadi živio u blizini turske granice.

Rusija se fokusirala na borbu protiv nekih drugih pobunjeničkih grupa, dok je Iran bio dio problema, a ne rješenja.

Dodaje da je širenje iranske moći na istoku Sirije, nakon povlačenja SAD-a, bilo poput dara ekstremistima.

Zaključuje da je Trumpova konferencija za novinare trebala biti njegov blistavi trenutak. Umjesto toga ponovo je potvrdio zašto je krajnje nesposoban biti vrhovni zapovjednik.