Trumpove sankcije Iranu ne pogađaju SAD već Evropu

Velike kompanije, naročito evropske, mogle bi izgubiti milijarde dolara otkazivanjem trgovinskih sporazuma nakon odluke SAD-a da vrati sankcije Iranu, mada je konačan uticaj nejasan zbog mogućnosti novih pregovora i izuzeća, navode eksperti.

Odluka predsjednika Donalda Trumpa da se SAD povuče iz nuklearnog sporazuma s Iranim i vrati sankcije toj zemlji znači da kompanije širom svijeta moraju obustaviti ugovorene poslove sa Iranom ili im vlada SAD može uvesti novčane kazne ili sankcije.

Kompanije i zemlje koje imaju trgovinske sporazume s Iranom imaju između 90 i 180 dana da okončaju te aktivnosti, u zavisnosti od oblasti i vrste proizvoda koji su obuhvaćeni sankcijama. Firme također neće moći sklapati nove poslove.

Može se pregovarati o određenim izuzecima, ali SAD nije precizirao koji proizvodi i zemlje mogu biti obuhvaćene tim izuzecima.

Od zaključivanja nuklearnog sporazuma s Iranom 2015. godine, mnoge evropske kompanije su sklopile trgovinske sporazume s tom zemljom, pošto Evropa ima tradicionalno jače poslovne i diplomatske veze s Iranom od SAD-a.

Trump je donio najbolniju odluku za Evropu, uprkos pokušaju evropskih lidera da ga ubijede da ne odustaje od sporazuma.

"Američke sankcije Iranu gotovo da ne pogađaju kompanije iz SAD-a, već prvenstveno evropske", rekao je bivši premijer Švedske Carl Bildt.

Obustavljena saradnja Boeinga sa Iranom

Američki proizvodjač aviona Boeing sklopio je najveće trgovinske sporazume s Iranom, a ministar trgovine SAD-a Steven Mnuchin rekao je da će poslovi biti obustavljeni.

Trump je ranije danas na sastanku svog kabineta u Bijeloj kući branio odluku o povlačenju SAD-a iz nuklearnog sporazuma sa Iranon, rekavši da su "haos" i "smrt" uvijek tamo gdje je Iran prisutan, prenosi AP.

On je, međutim, rekao da je otvoren za pregovore o novom sporazumu o nuklearnom programu Irana. "Postići ćemo ili zaista dobar dogovor za svijet, ili neće biti nikakvog dogovora", rekao je Trump.

Američki predsjednik sinoć je izjavio da se SAD povlači iz međunarodnog sporazuma sa Iranom i dodao da će ponovo uvesti sankcije toj zemlji narednih mjeseci.