Tu se rađa smrt: Odavde je došla Irma i svi razorni uragani (VIDEO)

Home

Tu se rađa smrt: Odavde je došla Irma i svi razorni uragani (VIDEO)


Većina uragana koji su u zadnje vrijeme pogodili Ameriku nastali su na istom mjestu – riječ o lokaciji blizu obale Zapadne Afrike, blizu Cape Verdea. Evo što se tamo događa, a cijeli prikaz pogledajte i u videu: na tačno tom dijelu dolaze do “sudara” dvije potpuno različite pojave – vrućih suhih vjetrova koji dolaze iz Sahare, te hladnijih i vlažnijih vjetrova koji dolaze sa vlažnih područja na jugu.

Ovi nevjerovatno snažni vjetrovi poznati su i kao “African Easterly Jet” i ključ su razornih uragana koji dolaze do Amerike. Za razliku od vremena u Americi, koje se mijenja od zapada prema istoku, ovaj afrički se kreće od istoka prema zapadu.

Ovi vjetrovi se zapravo stvaraju kroz cijelu godinu, a upravo u septembru postaju najjači, gotovo smrtonosni.

Ti vjetrovi prelaze preko toplih ekvatorijalnih voda i izazivaju rast toplog i vlažnog zraka iznad Atlantika.

Taj nadprosječno topli i vlažni zrak stvara oluje i nevjerovatno brze vjetrove koji se rijetku mogu vidjeti.

Kad vjetar dostigne brzinu od 120 kilometara na sat on postaje uragan prve kategorije. Ukoliko su uvjeti dobri, vjetrovi dosežu brzinu veću od 240 kilometara na sat. To je onda uragan pete kategorije – najjači uragan na Zemlji.

Većina ovih uragana se ‘razbije’ iznad otoka Kariba ili otoka po američkoj istočnoj obali, odnosno tu završavaju.

Neki od njih prijeđu Meksiko i završe na Pacifiku, što se primjerice dogodilo 2014. godine kada je uragan Iselle pogodio Havaje.

U svakom slučaju, uragani koji su donijeli nevjerovatne kiše došli iz dijela planete u kojem vlada jedna od najvećih suša..

 

(Izvor: Express.hr)

 
Tagovi
Topic
Objavio: Ned, 10/09/2017 - 17:42

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top