Tufekčić: Dali smo prolaz svim amandmanima na borački zakon, sutra sve stavljamo na papir

Predsjednik Komisije za usaglašavanje različito usvojenih tekstova zakona u domovima Parlamenta FBiH Jasenko Tufekčić obratio se borcima nakon sjednice održane u Mostaru, kazavši da su ponovo dali prolaz osnovnom tekstu zakona predloženog od Vlade FBiH, a koji je usvojen u oba doma Federalnog parlamenta.

"Komisija je dala prolaz isto tako amandmanima koji su usvojeni u Zastupničkom domu, a Vlada ih prihvatila kao svoje i samim tim postali sastavni dio teksta zakona. Dali smo prolaz, kao i na prvoj sjednici, amandmanima koje nije prihvatila Vlada, a koji su usvojeni u Zastupničkom domu i u Domu naroda", kazao je Tufekčić.

Naveo je da su potvrdili sve ono što usaglasili na prošloj sjednici i da će sutra ujutro sve što su usaglasili pismeno poslati svim članovima Komisije, kako ne bi došlo do problema u vezi svega što su dogovorili. 

"Komisija za usaglašavanje će održati sastanak sa premijerom i dva dopremijera i rukovodstvom za zakazivanje sjednica i sa predsjednikom Federacije BiH", istakao je on.

Tufekčić je kazao da ga neće spriječiti oni koji mu nameću rokove i ultimatume u njegovim naumima da se dođe do najkvalitetnijeg zakona.

"Kad je riječ o zakonu o demobilisanim borcima, jedino Bošnjaci Livna nemaju rješenje da su demobilisani borci. Mi imamo papire da smo oružani pobunjenici protiv tzv. HZHB-a. Moj uvjet uvjeta je da nema zakona dok Bošnjaci Livna ne budu okarakterisani kao demobilisani borci", zaključio je Tufekčić.

Nakon što je Tufekčić izdeklamovao svoj govor pred ulazom u zgradu Vlade FBiH u Mostaru, okružen policijskom zaštitom, uslijedila je prepirka sa predstavnicima demobilisanih boraca. 

Borci su tražili objašnjenje zašto je sjednica Komisije Federalnog parlamenta održana u zgradi Vlade FBiH, i to u Mostaru, na šta su dobili odgovor: "Nije samo Sarajevo Bosna i Hercegovina. Bosna i Hercegovina je i Mostar, i Livno. Ja sam zakazao sjednicu ovdje."

Nakon toga je šest predstavnika demobilisanih boraca ušlo u zgradu Vlade FBiH kako bi dobili dodatna pojašnjenja o onome što je usaglašeno na današnjoj sjednici.