USK: Turistička sezona pod lupom rezultata i posljedica migrantske krize

Analiza ovogodišnje turističke sezone i utjecaj migrantske krize na turistička kretanja Grada Bihaća i USK, bile su teme sastanka iniciranog od strane Amarilda Mulića, direktora Nacionalnog parka Una. Sastanku su prisustvovala zainteresirana privatna i pravna lica, koja se zanimaju ugostiteljstvom. Zaključeno je da je migrantska kriza značajno utjecala na broj ovogodišnjih gostiju, te da je i naredna godina pod velikim znakom pitanja.

Razlog ovog sastanka i jeste taj da se sagledaju dosadašnje negativnosti uzrokovane migrantskom krizom, kako bi se one mogle otkloniti do naredne turističke sezone, izjavio je Amarildo Mulić direktor Nacionalnog parka Una. Dodao je da se zajedničkim planskim aktivnostima, može  kreirati bolji turistički proizvod. Nacionalni park Una zbog same promocije na ciljanim turističkim tržištima u zemlji i inostranstvu, doduše, bilježi porast turista za 15%.

Međutim, svaka nesigurnost zbog novonastale situacije stvara negativne konotacije prema USK, pa postoji bojazan da bi se sve to moglo loše odraziti na narednu godinu. Naznake su već prisutne. Ove godine, za razliku od prošle, kaže nam Zilha Jusić, iz Arapskih zemalja je dolazio siromašniji sloj turista. Ni zatvaranje graničnog prijelaza Maljevac nije im išao na ruku, jer takvo što odbija goste iz Evrope, Kine i Koreje, koji su veoma zainteresirani za naše područje. Trenutnom situacijom nisu zadovoljni ni drugi sagovornici.

Problem predstavljaju i kontrolni punktovi poput onog u Ključu te zaustavljanje vozila i vozova, kažu nam. Tako su nesigurni postali i gosti iz bh. gradova. Nedostaci su i nepostojanje turističke mape grada, paketa usluga, te nemogućnost posjete destinacija poput veoma traženog, nekadašnjeg vojnog aerodroma Željava. Iskazana je i podrška nadležnim organima, koji uspostavljaju kontrolu nad migrantima i trude se poboljšati sigurnosnu situaciju. Pozivaju i druge institucije da se uključe u ovu tematiku, jer kako kažu turizam održava realni sektor, povećava prihode i puni budžet, kako grada, tako i USK.