Turistička zajednica Grada Bihaća zahvaljuje svima koji su doprinijeli da ljetna dešavanja budu nezaboravna

Ovo ljeto u Bihaću od duhovne muzike, preko popa, rocka pa do sevdaha i folk muzike, pa metala i elektronske muzike, sadržaj je pokrio sve interese i ukuse publike i gostiju, a Bihać je opravdao činjenicu da je kulturno središte USK-a, a sigurno i među top 4 turistička grada u BiH.

Turistička zajednica Grada Bihaća zahvaljuje svima koji su doprinijeli da ljetna dešavanja budu nezaboravna. Bihać je u proteklom periodu bio centar USK-a, ali i među programski najsadržajnijim gradovima u BiH kroz brojna dešavanja, koncerte i festivale koji su na ulice grada privukli brojne građane i turiste iz svih krajeva svijeta.

Uvod u ljetne događaje bio je koncert i druženje povodom obilježavanja najvećeg muslimanskog praznika ramazanskog Bajrama. Veliki broj građana imao je priliku uživati u izvedbama hora „Hamza“, uz koje su nastupili i naši lokalni izvođači, Mirsad Šehić i mlada Emana Imširović poznata po izvedbi "Bosno moja majkom ću te zvati".

 Da bi cijela noć bila što više u bajramskom ozračju, a radost susreta i druženja što veća, ženska edukativna asocijacija Medžlisa Islamske zajednice Bihać "Iskre" dekorirala je Gradski trg i pripremila bajramske kolače i simbolične poklone za sve pristune. Poslije koncerta upriličen je i veličanstven vatromet koji je trajao skoro deset minuta.

 Za nastavak odlične zabave i druženja u gradu Bihaću, bio je zadužen Kulturni centar Bihać koji je organizirao koncert Perpetum Jazzile i Sounds of migration u okviru programa festivala scenskih umjetnosti "Bihaćko Ljeto”. Zatim je novoosnovano udruženje Udruženje ART-LAB zajedno sa TZ Grada Bihaća koncertom grupe Start na gradskom igralištu Bigram otvorilo seriju od 10 ljetnih koncerata nazvanih “Bihać Summer Gigs” koji su upotpunili kulturno zabavni sadržaj u jeku ljetne turističke sezone.

Nakon samo nekoliko dana TZ Grada Bihaća organizirala je koncert grupe Rock ko Fol uz čije hitove su prisutni uživali sve do ponoći. Kao i svake godine održao se festival “Bihaćko ljeto” koji je bio popraćen mnogim kulturnim, filmskim, muzičkim i pozorišnim sadržajima, gdje je završnu noć upotpunio nastup mlade bosanskohercegovačke umjetnice Ilme Karahmet i orkestra Muzičke omladine Bihać.

Ljeto ne bi bilo potpuno bez moto kluba “Stara Karabaja” koja već 13. godina zaredom organizira najmasovniji urbani događaj u Bihaću koji je održan na još ljepšoj i adekvatnijoj lokaciji u auto kampu na Orljanima.

Da bihaćka publika uvijek toplo dočeka muzičke umjetnike, potvrđuje još jedan dolazak poznatog muzičara Nermina Puškara koji se u ovome gradu uvijek osjeća kao domaćin.

 U sklopu 47. Internacionalne Una regate blizu stotinu čamaca spustilo se u grad Bihać gdje je održano uzbudljivo takmičenje u blobbingu koje već tradicionalno dočekuje Una regatu, nakon čega se do ranih jutarnjih sati pjevalo uz hitove Halida Bešlića.

Gosti i posjetitelji “Avant&Una“ –filmskog festivala, međunarodnog i takmičarskog karaktera kao i brojni turisti, mogli su vidjeti filmove iz 26 zemalja svijeta u programskim kategorijama: dugometražni i kratki igrani film, dokumentarni film, te selekciju turističkog i self-made & filma (filmovi napravljeni u nezavisnoj kućnoj produkciji). Najbolji film nagrađen je Grand Prix „Unska sirena“, dok je stručni žiri dodjelio i niz drugih nagrada najboljim filmovima u svim kategorijama festivala, a vrhunci noći bili su koncerti Amela Curića i jedinstveni riječana iz benda Let 3.

Zahvaljujući entuzijazmu lokalnih DJ-eva i projektu koji se zove IMPERIUM FESTIVAL u grad na Uni stigla su svjetska imena elektronske muzičke scene među kojima su Metodi Hristov, Juliet Fox, Angel Anx, Dejan Miličević, Chuby, a što je naš grad svrstalo uz rame sa mnogim turističkim destinacijama koje su prepoznatljive po organizaciji festivala elektronske muzike.

 Spektakularnu bajramsku noć u Bihaću priredio je bend DIVANHANA na Gradskom trgu koji je odjekivao notama sevdaha. Koncert je dodatno uljepšao ples i pjesma nekoliko hiljada Bišćana te lijepu ljetnu bajramsku noć pretvorio u zaista čarobnu. Ovo je bio drugi ovogodišnji bajramski koncert u organizaciji TZ Grada Bihaća i partnera s ciljem da se bajramskim praznicima da veći značaj i vrati dašak tradicije o kojoj svi slušamo od naših majki i djedova. Iz njihove svirke snažno isijava ljubav prema muzičkom nasljeđu Bosne i Hercegovine ali i šire regije, na što je bihaćka publika reagirala veoma emotivno.

Ove godine, nakon dugo vremena, u pravom smislu je i rehabilitiran festival “Bihać Urliče” koji okupi veliki broj mladih ljudi koji tada imaju priliku da prije svega uživaju u kvalitetnom zvuku i dobroj zabavi! U Bihać je ponovo donešena stara/nova pozitivna priča koja je počela još krajem devedesetih godina, a nastavlja se i danas kada nam treba razlog da vjerujemo u ovaj grad kao središte kulture. Bihać je uprkos šundu koji nas okružuje sa svih strana, uspio da očuva alternativnu rock ‘n’ roll scenu, uz koju su rasle brojne generacije, a upravo ovaj festival je iznjedrio i promovisao brojne r’n’r bendove. Za pravu urbanu muzičku atmosferu pobrinuli su se bendovi: Kojoti, Tight Grips, Luddit, The Babe Barbarella, Grefran, Retro, Emberdown, Korea i START. U okviru programa prikazan je i dokumentarni film “Rock’n’War” autora Damira Pirića.

 

Zadnju noć tokom ljetnih dešavanja, a ujedno i kraj serijala ljetnih koncerata "Bihać summer gigs"zatvorili su “najpoznatiji francuzi iz Bihaća" bend Jall Aux Yeux koji su napravili fantastičnu atmosferu na platou ispred Američkog kutka u Bihaću.

Ne treba zaboraviti i razne sportske manifestacije koje su sportski sadržaj učinile bogatima, a mnoge od njih poput bicikiklijada imaju i turistički karakter što je izložbom “111 godina biciklizma u Bihaću” definitivno i potvrđeno.

Nikad više sadržaja, nikad više turista i nikad bolja atmosfera u gradu na Uni. Turistička zajednica Grada Bihaća će nastaviti s realizacijom sličnih projekata koji će obogatiti sadržaj i na najbolji način promovisati Bihać, a ovom prilikom se zahvaljujemo svima koji su učinili da sve prođe u savršenom redu, kao i onima koji su odvojili svoje vrijeme i resurse da organiziraju ili doprinesu organjzaciji nekog od dešavanja koje je upotpunilo ljetnu turističku ponudu u gradu i učinilo da Bihać živi u pravom smislu te riječi.