Turković: Od Kine naredne sedmice očekujemo pomoć u opremi

turkovic
SARAJEVO - Ministar inostranih poslova u Savjetu ministara Bisera Turković izjavila je Srni da se naredne sedmice može očekivati pomoć Kine u nabavci respiratora i druge medicinske opreme potrebne u borbi protiv pandemije virusa korona u BiH.

Turkovićeva je navela da je nakon jučerašnje molbe koju je uputila diplomatama u BiH vrlo malo zemalja ponudilo pomoć i konstatovala da je to najvjerovatnije zato što su se i te zemlje suočile sa istim problemom.

"Vjerovatno ćemo, osim Kine koja je prva ponudila pomoć, dobiti nešto malo pomoći iz Indonezije i to nije loše, a dalje za sada nemam nikakvo čvrsto obećanje", rekla je Turkovićeva.

Ona je dodala da je kineski ambasador u BiH dostavio nadležnim entitetskim ministarstvima zdravlja spiskove onoga što Kina može da ponudi.

"Na ministarstvima je bilo da naznače koje su to njihove potrebe i količine, a onda bi Kina vidjela koliko može da pomogne", navela je Turkovićeva.

Ona je istakla da su BiH u prvom redu potrebni respiratori i da je značajno koliko god ih dobije i od koga god da ih dobije.

"Jedan, dva, 10, koliko god možemo dobiti sve je ogromno. Svaki respirator ako je na tržištu oko 15.000 evra znači da nam smanjuje ogroman finansijski teret. S druge strane, oni su nam potrebni jer kad se virus zaista proširi i dođe do razvijanja pandemije ovdje kod nas, mi nećemo moći spasavati ljude bez respiratorne opreme koja je vrlo skupa i limitirana", objasnila je Turkovićeva.

Prema njenim riječima, sve da BiH i ima novac, respiratora nema na tržištu.

"Oslanjamo se na one koji ih imaju da nam dostave i pomognu u nabavci, omogućavanju kupovine sa najurgentnijom dostavom", kaže Turkovićeva.

Ona je dodala da su BiH, osim respiratora, potrebne rukavice, maske, a u bolnicama veš za jednokratnu upotrebu, posteljine i drugo.

Ocjenjujući poteze koje je povukla BiH kada je o pandemiji riječ, Turkovićeva kaže da je BiH "srećna zato što je već imala iskustva drugih zemalja".