Turska će oboriti rekord u turizmu: Veliki potencijal od turista sa Zapadnog Balkana

Turistički sektor u Turskoj, zemlji koju posjećuju ljudi iz svih dijelova svijeta, ove godine bi mogao ostvariti rast veći od deset posto, bilo da je riječ o prihodima ili broju posjetilaca.

Predsjednik Federacije hotelijera u Turskoj (TUROFED) Osman Ayik za Anadolu Agency (AA) govorio je o turizmu i očekivanjima za ovu godinu.

Tom prilikom rekao je kako trenutne brojke daju razlog za optimizam.

”Prema našim pretpostavkama, Turska će ove godine ostvariti rast od deset posto, a na to ukazuju dosadašnje brojke. U 2019. ćemo oboriti rekord. Očekujemo brojku veću od 50 miliona turista za područje cijele zemlje”, rekao je Ayik.

Dodao je kako će Turska oboriti novi rekord u turističkom sektoru.

Ukazao je na činjenicu da dolazi do značajnih pomaka kako u broju turista, tako i ekonomskom sektoru.

Trenutne brojke ukazuju na povećanje u prihodima, ali i noćenjima.

Vjeruje kako će se pomaci u turizmu značajno odraziti i na ekonomiju zemlje.

”Očekujemo više od deset posto povećanja prihoda u turizmu koji je prošle godine iznosio oko 30 milijardi dolara. Trenutno je turizam sektor s najviše aktivnosti”, rekao je Ayik.

Podsjetio je kako Tursku posjećuju turisti različitih profila i visine budžeta.

Svaki region Turske može postati zasebna destinacija. Svaki region polako povećava svoju ponudu i smještajne kapacitete”, rekao je Ayik koji smatra da Turska ima mnogo toga za ponuditi.

Prema njegovim riječima, Tursku posjećuju gosti iz 180 zemalja, a dva značajna tržišta su Rusija i Njemačka, mada je i na britanskom tržištu došlo do pomaka u posljednjih nekoliko godina.

Vjeruje kako u Evropi postoje tržišta s kojih je moguće privući dodatni broj gostiju, a posebno se osvrnuo na potencijal na tržištima u Poljskoj, Češkoj, Slovačkoj, Mađarskoj, Rumuniji, zemljama Balkana…

Dodao je kako i skandinavske zemlje u posljednje vrijeme pokazuju sve više interesovanja za Tursku.

Ukazao je i na značaj Indije, Kine, Južne Koreje i Japana za turizam u Turskoj.

Podsjetio je kako je Južna Koreja postala značajno tržište u posljednjih nekoliko godina, a da je došlo do pomaka i na kineskom tržištu.

”U srednjeročnom periodu od pet godina, očekuje se da će Evropu posjetiti više od 30 miliona Kineza. Mi smo na toj ruti. Moramo to maksimalno iskoristiti”, kazao je Ayik koji smatra kako to važi i za druge zemlje Dalekog istoka. (AA)