Cavusoglu: Turska će reagirati u slučaju američkih sankcija

Ankara i Washington u sporu su oko turske nabavke ruskog sistema S-400, za koji SAD tvrdi da nije kompatibilan s NATO sistemima.

Turska će poduzeti mjere ukoliko Sjedinjene Američke Države pokrenu neprijateljske korake protiv nje, izjavio je u srijedu turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu,prenosi Aljazeera Balkans.

Šef turske diplomatije je to rekao odgovarajući na pitanje o mogućnosti uvođenja američkih sankcija Ankari zbog njene nabavke ruskog raketnog sistema S-400.

Cavusoglu je za tursku TV stanicu A Haber kazao da je Turska otvorena za alternative nabavci američkih borbenih aviona F-35, uključujući i nabavku ruskih aviona, ukoliko bude suspendirana iz tog programa zbog kupovine sistema  S-400, objavio je Reuters, prenijela je Fena.

Ankara i Washington u sporu su oko turske nabavke ruskog sistema S-400, za koji Washington tvrdi da nije kompatibilan s NATO sistemima i predstavlja prijetnju programu razvoja američkog "nevidljivog" borbenog aviona F-35, koji razvija korporacija Lockheed Martin.

Trump: Dvije strane priče
Republikanski američki senator Lindsey Graham i demokratski senator Chris Van Hollen su pozvali administraciju predsjednika SAD-a Donalda Trumpa da uvede sankcije Turskoj zbog nabavke sistema S-400, navodeći da takva odluka šalje "užasan signal" drugim zemljama.

Trump je ranije kazao da postoje dvije strane priče o turskoj kupovini ruskog S-400.

On je rekao da je krivica na administraciji njegovog prethodnika Baracka Obame, jer "nije dozvolila Turskoj" da kupi rakete Patriot, koje koriste članice NATO-a, što je rezultiralo sporazumom Ankare i Moskve o kupovini sistema S-400.