Turska pojačala pritisak u Siriji: Pucali prema američkoj vojsci

Vidi se gust crn dim oko grada, jedan od dva pogranična koji je meta u ovoj ofanzivi

Turske snage pojačale su bombardiranje oko grada Ras el-Ain na sjeveroistoku Sirije, četvrtog dana ofanzive protiv kurdske milicije, nakon što su se američke trupe u regionu našle na udaru artiljerije s turskih položaja.

Vidi se gust crn dim oko grada, jedan od dva pogranična koji je meta u ovoj ofanzivi. Intenzivna paljba čuje se unutar grada, dok iznad lete borbeni avioni. 

Nešto tiša situacija je u Tel Abjadu, drugoj meti ofanzive, gradu 120 kilometara ka zapadu, gdje se samo povremeno čuje artiljerijska paljba, prenosi Dnevni avaz.

Pentagon je saopćio da niko od njihovih vojnika nije povrijeđen u turskoj vatri u blizini grada Kobanija, oko 60 kilometara zapadno od glavnog područja sukoba. SAD su pojačale napore da uvjere Ankaru da prekine napad na kurdske snage, navodeći da Ankara nanosi veliku štetu državnim odnosima i da bi se mogla suočiti sa sankcijama. 

Turska je pokrenula ofanzivu nakon što je američki predsjednik Donald Tramp (Trump) razgovarao telefonom s turskim liderom Redžepom Tajipom Erdoanom (Recep Tayyip Erdogan) i povukao američke trupe koje su se borile zajedno s Kurdima.

Erdoan je sinoć odbacio sve više međunarodnih kritika zbog vojne operacije i rekao da Turska neće prekinuti invaziju bez obzira šta neko kaže.