Turska u koordinaciji s Rusijom predala 18 vojnika sirijske vlade

Vojnike su zarobili od Turske podržane pobunjeničke grupe i bili su zlostavljani.

Turska je u četvrtak navečer ruskoj vojnoj delegaciji predala 18 vojnika sirijske vlade koji su ove sedmice zarobljeni u sirijskom pograničnom gradu Ras al-Ainu, objavio je Sirijski opservatorij za ljudska prava.

Opservatorij, organizacija sa sjedištem u Londonu, je objavio da su vojnici predani na graničnom prijelazu al-Darbasiyah.

Vojnike su zarobili od Turske podržane pobunjeničke grupe i bili su zlostavljani.

Opservatorij je objavio snimku zarobljenih vojnika kako sjede u dostavnom vozilu vezanih očiju dok im netko naređuje da laju kao psi.

"Prema njima se postupalo protivno svim zakonima o ljudskim pravima", rekao je čelnik te organizacije Rami Abdel Rahman.

Ministarstvo odbrane Turske saopćilo je da je u koordinaciji s Rusijom obavljena predaja 18 pripadnika režima, koji su ranije zarobljeni jugoistočno od sirijskog Ras al-Ayna, javlja Anadolu Agency (AA).

"U koodinaciji s predstavnicima Ruske Federacije obavljena je predaja 18 pripadnika režima, koji su 29. oktobra zarobljeni tokom izviđačkih i sigurnosnih aktivnosti na području jugoistočno od Ras al-Ayna", saopćilo je Ministarstvo odbrane Turske.

Turske snage su 9. oktobra pokrenule vojnu operaciju “Izvor mira“ na sjeveroistoku Sirije s ciljem eliminacije terorističkih elemenata YPG/PKK-a radi osiguranja turske granice i omogućavanja dobrovoljnog povratka sirijskih izbjeglica. Operacija štiti i teritorijalni integritet Sirije, navodi AA.