TUŽBE I PRESUDE: VLADA USK USVOJILA AKCIONI PLAN OTPLATE DUGOVANJA

vshfdshgdshgd
Zbog neizvršenja po osnovu pravosnažnih sudskih presuda 70-ak građana USK-a uputilo je apelaciju Evropskom sudu za ljudska prava koji se pozitivno očitovao o apelaciji - presude su donesene u njihovu korist, a kantonalnim vladama je na zajedničkom sastanku premijera i ministara finansija naloženo da izrade Akcioni plan sa mjerama i otplatnim planom...

BIHAĆ, 29. februara - Na jučerašnjoj sjednici Kantonalna vlada je usvojila Akcioni plan za izvršenje generalnih mjera naloženih presudama Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu.

Naime, zbog neizvršenja po osnovu pravosnažnih sudskih presuda 70-ak građana USK-a uputilo je apelaciju Evropskom sudu za ljudska prava. Presude su donesene u njihovu korist, a kantonalnim vladama je na zajedničkom sastanku premijera i ministara finansija naloženo da izrade Akcioni plan sa mjerama i otplatnim planom. Pored Zeničko–dobojskog, Unsko–sanski kanton je najviše opterećen dugovanjima po ovom osnovu. Glavnica iznosi oko 80 miliona, dok je visina kamate premašila cifru od 100 miliona. Prema podacima Ministarstva finansija, tokom 2007. godine evidentirano je nešto više od 5500 korisnika presuda. Do danas taj broj je porastao na skoro 12.000.

Prema riječima Mustafe Ružnića, premijera USK, plan za otplatu je nužan kako bi se zaustavio trend utuživanja, a mjere se moraju primijeniti već od ove godine u kojoj je planirano 3 miliona maraka. Vedran Prša, ministar finansija USK smatra da je to jedna od najvažnijih aktivnosti za kanton, s obzirom da su kamate u nekim slučajevima dvostruko veće nego glavnica.