Tužilaštvo BiH još uvijek radi na predmetu o navodnom prisluškivanju Gordane Tadić

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine još uvijek radi na predmetu koji je formiran na osnovu dokumenata koji ukazuju na provođenje posebnih istražnih radnji praćenja kretanja i prisluškivanja vršiteljice dužnosti glavne državne tužiteljice Gordane Tadić i potpredsjednice Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH (VSTV) Ružice Jukić.

Tužilaštvo BiH je prije više od devet mjeseci informisalo javnost kako su im dostavljeni dokumenti koji ukazuju na provođenje posebnih istražnih radnji praćenja kretanja v. d. glavne tužiteljice Gordane Tadić, kao i transkripti razgovora između potpredsjednice VSTV-a Ružice Jukić i v. d. glavne tužiteljice Gordane Tadić.

"S obzirom na to da su transkripti razgovora autentični i da je navedena komunikacija ostvarena, Tužilaštvo BiH će u okviru predmeta na kojem radi, izvršiti detaljne provjere zakonitosti provedenih radnji, kao i osoba koje su učestvovale u navedenim aktivnostima", saopćeno je 30. augusta 2017. godine iz Tužilaštva BiH. 

Ovim povodom kontaktirali smo Tužilaštvo BiH tražeći informacije o tome šta se desilo s predmetom i da li je državni pravosudni organ utvrdio da li je, odnosno ko je sprovodio posebne istražne radnje u odnosu na vršiteljicu dužnosti glavne tužiteljice BiH. Iz Tužilaštva BiH odgovorili su nam kako je predmet još uvijek u radu. 

U dokumentima dostavljenim Tužilaštvu BiH navedeno je kako je Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) provodila mjere prisluškivanja, što su iz SIPA-e demantovali navodeći kako je riječ o falsificiranom dokumentu. 

"V. d. glavne tužiteljice Gordana Tadić i potpredsjednica VSTV-a Ružica Jukić nikada nisu bile predmet rada SIPA-e, niti su prema njima poduzimane posebne istražne radnje. Stoga, u vezi s ovim nije ni mogla biti sačinjena bilo kakva dokumentacija", saopćeno je 30. augusta 2017. godine iz SIPA-e. 

Istragu o falsificiranju dokumenta državne agencije otvorilo je Tužilaštvo Kantona Sarajevo koje je u konačnici podiglo optužnicu protiv Josipa Šimića Đinđića u kojoj je navedeno da je Šimić 28. augusta 2017. godine, u namjeri da lažnu javnu ispravu upotrijebi kao pravu, na protokol Tužilaštva Bosne i Hercegovine predao akt naslovljen "n/r glavna državna tužiteljica BiH Gordana Tadić" koji je svojeručno potpisao prethodno uvježbanim potpisom koji inače ne koristi.