Tužilaštvo BiH traži ukidanje oslobađajuće presude Osmanu Mehmedagiću

Tužilaštvo BiH
Tužilac Oleg Čavka tvrdi da je došlo do bitnih povreda odredaba krivičnog postupka i da je nepotpuno utvrđeno činjenično stanje

 

Pred Apelacionim vijećem Suda BiH okončana je žalbena sjednica u predmetu protiv Osmana Mehmedagića, direktora Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA), i Muhameda Pekića, službenika ove agencije, koji su prvostepenom presudom oslobođeni optužbi za zloupotrebu položaja.

Vlastiti interes

Tužilac Oleg Čavka je obrazložio razloge zbog kojih je od Apelacionog vijeća zatražio da se oslobađajuća presuda ukine. On tvrdi da je došlo do bitnih povreda odredaba krivičnog postupka i da je nepotpuno utvrđeno činjenično stanje.

Tužilac je rekao da su Mehmadagić i Pekić u vlastitom interesu preduzeli službene radnje za koje nisu imali ovlasti. Čavka je istakao da je tokom postupka bilo konstantnih pritisaka Suda koji je preuzeo ovlaštenja Tužilaštva BiH.

Između ostalog, kazao je da Tužilaštvu nije dopušteno ulaganje dodatnih materijalnih dokaza te da se prilikom izricanja presude, javno izneseni dio razlikovao od pismenog otpravka presude kao i da je Sud komunicirao s javnošću i davao upute kako da pišu o presudi.

Čavka je citirao stav Suda prvostepenog „da nije svaka zloupotreba krivično djelo“, što dovodi u sumnju da je presuda nerazumljiva.

Odbrane Mehmedagića i Pekića su zatražile od Apelacionog vijeća da se žalba Tužilaštva odbaci kao neosnovana.

Žalba Tužilaštva

Prema optužnici, oni su u avgustu 2020. godine pribavili nadzorni snimak iz “BH Pošte” i otkrili identitet pošiljaoca anonimne prijave protiv direktora OSA-e, ali ih je Sud BiH oslobodio optužbi Tužilaštva BiH.

Međutim, Tužilaštvo se žalilo, tražeći da se oslobađajuća presuda ili ukine ili naredi novo suđenje pred Apelacionim vijećem Suda BiH.