Tužilaštvo BiH uputilo zahtjev Zavodu PIO: Kreću saslušanja zbog penzionera Osmice

Tužilaštvo BiH
Direktor OSA-e morao prije četiri mjeseca u penziju, ali podaci sakriveni

 

Potrebno je da nam dostavite podatke o stažu osiguranja, penzijskom stažu i podatke o uplaćenim doprinosima za osiguranika Osmana Mehmedagića, direktora Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) BiH, navedeno je u zahtjevu Tužilaštva BiH upućenom Federalnom zavodu za penzijsko i invalidsko osiguranje, na čijem je čelu Zijad Krnjić (SDA), otkriva „Dnevni avaz“.

Ispunjeni uvjeti

U tužilačkom aktu (broj: T 20 KTA 0020165 21) ova pravosudna institucija, ustvari, postupa prema prijavi koja je stigla Tužilaštvu, ali i navodima „Avaza“, da je direktor OSA-e još prije četiri mjeseca stekao uvjete za penziju.

Naime, kako smo i objavili, Mehmedagić, prema dokumentaciji u koju smo imali uvid, već ima 40 godina, četiri mjeseca i 13 dana radnog staža (uključujući i beneficirani radni staž), zvanično evidentiranog u Federalnom zavodu za penzijsko i invalidsko osiguranje (PIO/MIO).

Krnjić: Kome je dao podatke

Zakon o radu u institucijama BiH precizirao je da radni odnos po sili zakona prestaje kada zaposlenik napuni 40 godina staža osiguranja, bez obzira na godine života, što znači da je Bakirov direktor OSA-e trebao još prije četiri mjeseca biti penzionisan i o tome zvanično obavijestiti Zavod PIO.

Buha: Nije postupio prema zakonu

- Tužilaštvo BiH zaprimilo je anonimnu predstavku u kojoj se navodi da je više osiguranika Vašeg Zavoda ispunilo zakonski uvjet za umirovljenje te da, i pored te činjenice, nisu umirovljeni, a radi se uglavnom o uposlenicima Ministarstva sigurnosti BiH, generalnom direktoru OSA-e BiH Osmanu Mehmedagiću - navodi se u zahtjevu Tužilaštva koji nam je na uvid dostavljen iz Zavoda PIO.

Otišli pozivi

Dalje se navodi da je, „s obzirom na to da svaka prijava mora biti provjerena, potrebno da nam hitno dostavite tražene podatke“. Osim akta upućenog Zavodu PIO, saznajemo da je Tužilaštvo BiH već uputilo i pozive određenim osobama kako bi dale iskaz u ovoj instituciji, a bile su upoznate sa stažom osoba za koje se traže podaci, prije svega Mehmedagića.

Pitanje je dana kada će biti pokrenuta i zvanična istraga protiv Trifka Buhe, Mehmedagićevog zamjenika koji ga je morao penzionisati, a nije. Buha je osoba koja je imala ove podatke, ali ih nije prijavila nadležnoj službi, čime je svjesno prekršio zakon.

Oštetili budžet BiH

Mehmedagić je, kako je za sada utvrđeno, ostvario nezakonitu imovinsku korist veću od 20.000 KM. Za tužioce je, također, sporna i uloga Zavoda PIO, koji je morao znati da je na čelu OSA-e penzioner. Isto važi za pojedine uposlenike Ministarstva sigurnosti BiH koji su morali biti, a nisu penzionisani.