Tužilaštvo istražuje pronevjeru sindikalnih para od 2015-2018.? // SDA sa novom direktoricom nastavlja rutinski posao zapošljavanja novih kadrova u Centar pošta Bihać

bihac
Tužilaštvo Unsko-sanskog kantona ispituje navode o sumnjama u pronevjeru novčanih sredstava u Sindikatu Centra BH pošta Bihać, objavljuje portal normala.ba.

Isti izvor piše da nije tajna da se radi o periodu u kome je od 2012. godine krajiški “poštanski” sindikat vodio Besim Sabljaković, posebno period drugog mandata od 2015-2018. Kao što nije tajna ni da se za zataškavanje ovog slučaja sumnjiči i “kratkotrajni” predsjednik ovog Sindikata Jasmin Selmanović. Nove, nezvanične informacije, govore da je otvorena istraga u ovom slučaju. Vidjećemo, da li je u pošti sve pošteno, kako se kaže u bosanskom žargonu, piše normala.ba.

Tužilaštvo USK: Da li se radi na prijavi iz Centra pošta Bihać?

Ova sindikalna organizacija ima oko 300 članova. Kada se tokom Sabljakovićevog “duplog” mandata primijetilo da se troše pare bez odluka sindikalnih organa, nezadovoljstvo je kulminiralo na redovnim izborima u Centru pošta Bihać i Sabljaković je smijenjen. Na njegovo mjesto došao je Jasmin Selmanović.

-Na izvještajnoj skupštini Sabljaković nije imao opravdanje niti odluke o dodjeli i trošenju sindikalnih para koje su na godišnjem nivou od članarine iznosile oko 35 000 KM. Pravdao se pričom da je svu dokumentaciju poslao u Sarajevo Centrali Sindikata. U drugom svom mandatu on nije ni sazivao organe Sindikata, pa se nije mogao uopće ni imati uvid šta se radilo tokom 2015-2018.godine-objašnjava naš izvor iz Sindikata Centra pošta Bihać, a prenosi normala.ba.

Sumnje u Sabljakovićevu spregu sa Centralom Sindikata su ostale, jer se on “opravdao” tragikomičnom izjavom da je dokumentaciju poslao u Sarajevo što je članove krajiškog “poštanskog” Sindikata dodatno zabrinulo, a imalo se i zašto. Naime, nije zaboravljen krah Poštanske banke kada je propalo oko 1,5 miliona KM sindikalno novca članova Sindikata Centra pošta Bihać i Telecoma Bihać kada su od “rukovodioca” instruirani da uplaćuju sindikalne pare u Tuzlansku banku.

-Novi predsjednik Sindikata Selmanović, koliko mi je poznato, uputio je u Centralu Sindikata BH Pošte akt kojim traži povrat dokumentacije koju je, navodno, predao tada bivši predsjednik Sabljaković. No, iz Centrale u Sarajevu stiže šokantna odluka-poništava se izbor Selmanovića, uvodi povjereništvo a na čelu Povjereništva je opet Besim Sabljaković- nastavlja priču isti izvor.

Nakon vraćanja Sabljakovića na čelo Sindikata Centra pošta Bihać kao predsjednika Povjereništva , bivši predsjednik Selmanović, vjerovatno uplašen “razvojem događaja” potpuno se povlači od aktivnosti istrajavanja na utvrđivanju odgovornosti Sabljakovića i prilagođava “novim okolnostima”.

Kako su objavile kolege sa portala normala.ba od Besima Sabljakovića i Jasmina Selmanovića drugu stranu priče oko događaja u sindikalnoj organizaciji i aktivnosti Tužilaštva USK nisu uspjeli dobiti, jer svi pokušaji da ih kontaktiraju nisu urodili plodom.
.

Sindikalisti Sabljaković i Selmanović: Nisu se oglasili

Nakon ozbiljnih sumnji u kriminal u Sindikatu, oko 100 članova, dakle trećina članstva napušta Sindikat Centra pošta , jer se ne slažu sa zataškavanjem pronevjere njihovih sredstava.

-Problem je sada što su radnici koji s se isključili iz Sindikata pod stalnim pritiskom i ucjenama.Prijeti im se raspoređivanjem na druga radna mjesta. Već sada je jasno da iz Sarajeva nametnuti predsjednik Povjereništva Sindikata uživa podršku direktorice Centra pošta Bihać i da između njih , sudeći po razvoju događaja, postoji dobra suradnja-kaže naš izvor.

Partnerska suradnja ogleda se i u raspisivanju javnog konkursa Centra pošta Bihać za 13 novih pozicija.

No, neka od lica koja će biti primljena , već rade (primljeni na određeno vrijeme), što je bio odrađeni stranački zadatak direktorice Filipović koja je kadar SDA.

Pogledajte gradove u kojima će biti zaposleni novi stranački kadrovi SDA i biće vam jasno zašto je Asim Kamber iz Sanskog Mosta već dva puta “slučajno” navraćao u bihaćki ured direktorice Samire Filipović, piše normala.ba.

Ili zašto Bosanska Krupa ima nove kadrovske potrebe, iako prema mišljenju struke ne postoji potreba, šta više, u drugim gradovima ima potrebe za poštarima i operatorima.

Filipović: Može li kooperativnost proizvesti i “uhljebljavanje” supruga ?

Neprovjerena, ali moguća opcija je , da se iza ovih “uobičajenih” ,moglo bi se reći, rutinskih kadrovskih rješenja koje je SDA savršeno apsolvirala kroz višedecenijsku vladavinu Krajinom, krije jedna daleko “sofisticiranija” operacija. Naime, priča se da bi ovakva “trivijalna” kadrovska pomjeranja poštara i operatera po krajiškim poštanskim filijalama, po “automatizmu” stranačke poslušnosti i lojalnosti direktorice Filipović, u nekom, za sada nedefiniranom vremenskom intervalu, ali uskoro, moglo dovesti i do “uhljebljavanja ” njenog supruga, inače advokata, u jednu državnu ustanovu. Već se pretpostavlja i koju . A to bi, obzirom na njegov bizarni “minuli rad” u pravosuđu i ” oko pravosuđa” bio skandal i afera većih razmjera.

Image
BIHAC