Tužilaštvo krši pretpostavku nevinosti policajca koji je uhapsio supruga tužiteljice Begić

tuzla
Povodom saopštenja za javnost Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona od 24.02.2020. godine, branioci osumnjičenog T.O., u smislu člana XI stav 2. Kodeksa advokatske etike, koji obavezuje branioca da javnim saopštenjem da tačnu informaciju i spriječi pokušaj netačnog informisanja javnosti od strane tužilaštva, kao i uticaj javne informacije na tok i ishod određenog postupka na štetu stranke koju zastupa, žele da istaknu da se već drugim saopštenjem za javnost Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona flagrantno krši pretpostavka nevinosti, što predstavlja kontinuirano kršenje prava osumnjičenog koje je započelo njegovim lišenjem slobode, a nastavljeno uskraćivanjem prava da ga posjeti branilac i kulminiralo je saopštenjima za javnost.

"Jednostrano i selektivno tumačenje dokaza, kao i komentarisanje dokaza u predmetu koji je u fazi istrage, kao i tumačenje nepravosnažne odluke Opštinskog suda u Tuzli, prije nego što je
ista čak i uručena braniocima, i to putem saopštenja za javnost, samo potvrđuje da odbrana opravdano ističe da Kantonalno tužilaštvo Tuzlanskog kantona ne može nepristrano voditi
ovaj predmet, nego se stiče utisak da preovladavaju lični interesi jednog od rukovodilaca u istom.

Kantonalno tužilaštvo u Tuzli u svom saopštenju za javnost kritikuje i vrijeđa branioce, svjedoke, pa i kompletnu javnost Bosne i Hercegovine, nazivajući ih degutantnim i optužujući ih za „spinovanje“, očigledno nezadovoljno izraženim negodovanjem građana Bosne i Hercegovine zbog načina na koji se postupa u ovom predmetu. Javnosti je sasvim jasno da privilegiju ovako ekspresnog djelovanja Tužilaštva obični građani rijetko kada imaju i da u većini slučajeva od dana prijave do dana kada se preduzme bilo koja radnja u postupku prođu mjeseci, pa i godine ili se te prijave negdje zagube.

U cilju očuvanja sopstvene profesionalnosti i tajnosti istrage, za razliku od Tužilaštva, branioci neće iznositi detalje iz dokaznog materijala, nego će to učiniti na pravom mjestu, a to je sud, ali ističu da je Tužilaštvo u posjedu dokaza koji ukazuju na potpuno drugačije činjenično stanje od onog koje javnosti pokušava  da predstavi kroz svoja saopštenja. Zbog svega navedenog, branioci će se obratiti svim nadležnim organima radi procjene zakonitosti i poštovanja tužilačke etike u dosadašnjem postupanju Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona u ovom predmetu", saopćili su advokati policajca T.O.