Tužilaštvo KS o predmetu djevojčice Gadžun: Odluku ćemo donijeti nakon okončanja vještačenja

.
Nakon što su danas roditelji preminule djevojčice Džene Gadžun stigli ispred Vlade Kantona Sarajevo, odakle su se uputili ka kantonalnom Tužilaštvu, oglasili su se iz te institucije ističući šta je urađeno u dosadašnjem toku postupka u ovom slučaju.

 

Danas se navršava godina dana od smrti dvoipogodišnje djevojčice Džene Gadžun iz Kaknja. Slučaj njene smrti nikada nije rasvijetljen, zbog čega su njeni roditelji danas održali protestnu šetnju u Sarajevu.

Iz Tužilaštva Kantona Sarajevo ističu da su u predmetu utvrđivanja okolnosti smrti djevojčice do sada proveli više radnji dokazivanja.

"Među kojima su: uviđaj na licu mjesta u privatnoj klinici, po naredbi tužilaštva izvršena je obdukcija oštećene, na prijedlog tužilaštva sud je izdao više naredbi za izuzimanje dokaza te je pribavljena medicinska i druga relevantna dokumentacija od više privatnih i javnih medicinskih i drugih ustanova, pribavljeni su različiti materijalni dokazi, saslušano više svjedoka, provedena odredena vještačenja, dok se rezultati složenog vještačenja još očekuju", istakli su.

Najavili su i da će ovisno o ishodu, donijeti odluku o daljem postupanju, te eventualno provođenju drugih radnji, a sve u cilju donošenja tužilačke odluke.

Podsjećamo, dvoipogodišnja djevojčica iz Kaknja Džena Gadžun, zadobila je teške komplikacije nakon operacije u privatnoj klinici "Bejtović" u Sarajevu, nakon čega je preminula na KCUS-u 14. novembra 2021. godine poslije šest dana kome.

Zbog rasvjetljavanja ovog slučaja, ali i uređivanja stanja u privatnom zdravstvenom sektoru pokrenut je opsežan inspekcijski nadzor, a nekim ordinacijama je zabranjen rad.