Tužilaštvo TK istražuje GIKIL, očekuje se odluka o obustavi rada

Također, na terenu su i inspektori Federalne uprave za inspekcijske poslove

Dvojica tužilaca Tužilaštva Tuzlanskog kantona, zajedno s istražiteljima Sektora kriminalističke policije MUP-a TK koji rade na predmetima zagađenja okoliša, te stručna lica i agencije koji rade prema nalogu Tužilaštva obavljaju danas uviđaj u ''Global Ispat koksnoj industriji Lukavac'' (GIKIL).

Tokom uviđaja se utvrđuje je li u GIKIL-u nastavljeno s nekontroliranim ispuštanjem štetnih materija i supstanci koje dovode do zagađenja okoliša, odnosno do daljnjeg ugrožavanja i zagađenja zraka, tla i vode, a što dovodi u opasnost život i zdravlje ljudi, životinja i ugrožava ekosistem na području Lukavca, rijeke Spreče i šire.

Također, na terenu su i inspektori Federalne uprave za inspekcijske poslove, federalni vodni i okolišni inspektori, koji utvrđuju je li se i u kojoj mjeri provode odluke i mjere koje su inspekcije ranije naložile GIKIL-u, a vezane su za zaštitu okoliša.

Nakon obavljenog uviđaja će se poduzimati daljnje mjere i aktivnosti u okviru nadležnosti ovog tužilaštva.

Podsjećamo, ovo tužilaštvo vodi istragu protiv generalnog direktora GIKIL-a Debašiša Gagngulija (Debasish Ganguly) zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivično djelo onečišćenje okoliša. 

U okviru ove opsežne istrage se provode brojna vještačenja i analize zagađenja okoliša nakon dva događaja iz maja i avgusta ove godine, kada je došlo izlijevanja prvo katrana, a nakon toga i amonijačne vode i drugih opasnih materija u okolini Lukavca i u rijeku Spreču.