Tužilaštvo USK: Bivši premijer Husein Rošić optužen za zloupotrebu položaja i ovlasti u predmetu “Poljakinja Paulina Janusz”

.

 

Tužilaštvo Unsko -sanskog kantona podiglo je optužnicu protiv Huseina Rošića (SDA), federalnog zastupnika i bivšeg premijera USK. Rošić je optužen za produženo krivično djelo zloupotreba položaja ili ovlasti iz člana 383. stav 1 KZ FBiH u vezi sa članom 55 KZ FBiH.

 

 

Slučaj ekspremijera Rošića star je više od četiri godine. U prošloj predizbirnoj kampanju SDA Rošić je privatno angažirao Poljakinju Paulinu Janusz  da pomogne ovoj političkoj stranci da osvoji vlast u Kantonu. Ona je tada boravila na USK a troškove njenog boravka u bihaćkim hotelima Rošić je “zaboravio” platiti. Policijski istražitelji imali su tada saznanja  da je Paulina Janusz angažirana  od strane tadašnjeg premijera  Huseina Rošića  u vrijeme predizborne kampanje SDA 2018. godine  da pomogne ovoj političkoj stranci da osvoji vlast u Kantonu. Ona je tada boravila na USK a troškove njenog boravka u bihaćkim hotelima Rošić je “zaboravio” platiti.

 

 

Janusz: Godine 2018. radila  u  kampanji “ispred Vlade  FBiH”  za SDA u Krajini 

Da je kojim slučajem formirana vlada  na čelu sa SDA ovaj bi  bizarni slučaj zloupotrebe ovlasti i položaja  bio  uklonjen. No, kada su stigli računi za hotelske  troškove,a Paulina Janusz već bila davno napustila USK,  ured novog premijera Mustafe Ružnića kome su račini došli na naplatu obavijestio je policijske organe.

 

 

Rošić: Platila račune  Pauline Janusz  da “spasi”  supruga

Kada se zakotrljala policijska istraga, a Rošić  više  nije imao  mogućnosti da to zaustavi,  naredio je svojoj supruzi Editi da plati hotelske račune Pauline Janusz  u bihaćkom hotelu “Sviss Pluss”.

Tako je supruga bivšeg premijera USK, inače prosvjetni radnik, ni kriva ni dužna, da spasi obraz supruga, postala  dio ove bizarne afere .Edita je platila  hotelske račune Poljakinje Pauline u visini od 1775 KM.

Uprava hotela potom je u svom  aktu od 4.jula 2019. godine obavijestila Vladu USK  da ” s obzirom da je uplaćeno u gotovini od strane gosp. Edite Rošić, te se Vlada USK neće teretitiza ukupan iznos navedenih računa”.

 

Paulinu Janusz je  nezvanično boravila  u BiH  od 2012. godine a  navodno ju je 2017.godine u svom kabinetu angažirao premijer Federacije BiH Fadil Novalić. Mediji su objavili da ju je u ured Novalića doveo Zoran Blagojević, bivši  funkcioner SDP-a .Njen dolazak u “Fadilov štab” ocijenjen je čudnim, obzirom da je Janusz do tada  važila  za veliku kritičarku  SDA i njenog lidera Bakira Izetbegovića. Janusz je uglavnom objavljivala tekstove o  bh medijima više nego što se bavila aktuelnim događajima u BiH. Jedno  vrijeme je pisala za BH Dane,a navodno je freelancer dopisnica nekoliko regionalnih medija.

Vlada FBiH je 21. septembra 2019. godine demantirala  bilo kakvu   vezu Pauline Janusz sa premijerom Novalićem.

Novalić  i  Rošić: Šta je njima Paulina?

Paulina Janusz nikada nije obavljala nikakav posao za Ured federalnog premijera Fadila Novalića, mada su i ranije dolazile informacije da se ta osoba tako lažno predstavljala. Rečeno je to za Fenu iz Ureda federalnog premijera Fadila Novalića, u povodu pisanja pojedinih portala da je Paulina Janusz angažirana u tom uredu. Iz Ureda federalnog premijera naveli da je to za njih potpuno nepoznata osoba.

No, dok je Fadil Novalić, izgleda,  ne poznaje, Husein Rošić je, očigledno, dobro zna.