Tužilaštvu BiH podnesena prijava protiv Harisa Silajdžića zbog ratnih zločina

Tužilaštvu Bosne i Hercegovine od Policijske stanice Trebinje dostavljen je izvještaj o počinjenom krivičnom djelu protiv H. S. zbog postojanja osnova sumnje da je počinila krivična djela ratni zločin protiv civilnog stanovništva i ratni zločin protiv čovječnosti.

Ovu informaciju za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH), potvrdila je portparolka PU Trebinje, Jovana Cvijetić.

“Prijavljeni se sumnjiči da je kao visoki funkcioner Republike BiH kršio pravila međunarodnog humanitarnog prava, prvenstveno odredbe Ženevskih konvencija za vrijeme oružanog sukoba u Bosni i Hercegovini, na području općine Konjic od 1992. do 1995. godine”, navodi Cvijetić.

Saznajemo da je riječ o Harisu Silajdžiću, koji je kao član Stranke demokratske akcije (SDA) obavljao dužnost ministra vanjskih poslova u Vladi Republike Bosne i Hercegovine (1990.-1993.) i premijera Vlade Republike Bosne i Hercegovine (1993.-1995.) za vrijeme rata u Bosni i Hercegovini.

Ove godine PU Trebinje je Državnom Tužilaštvu dostavila pet izvještaja za počinjena krivična djela ratnog zločina, protiv pet osoba, zbog postojanja osnova sumnje da su počinila navedena krivična djela tokom 1992. godine na teritoriji općina Konjic i Čapljina.