Restoran u tuzlanskom zatvoru: Osuđenici troše vrijeme i zarađuju novac

U sklopu tuzlanskog Kazneno-popravnog zavoda, već godinama uspješno posluje restoran ‘Šadrvan’. Gosti u njemu mogu biti svi, ali radnici samo zatvorenici. I to osuđenici s primjerenim vladanjem.

Tako već osam mjeseci Mevlida Mujić i Dragica Nikolić rade u kuhinju restorana ‘Šadrvan’. Kada je sagovornica Nove BH Mevlida Mujić  došla na izdržavanje kazne u tuzlanski zatvor nije imala previše iskustva u kulinarstvu međutim danas je desna ruka Dragice u kuhinji.

‘Najteže mi je bilo savladati da pravim pizze ali sam uspjela i dobijem često pohvale drugih osuđenica’ – priča Mevlida.

Osuđenicima koji su angažovani na poslovima u restoranu dani brže prolaze, a uz to uspiju i zaraditi određena novčana sredstva.

Osuđenik ‘KPZ Tuzla’ Davor Rangl na posao konobara koji obavlja u ‘Šadrvanu’ ne gleda kao zaradu već kako kaže sviđa mu se to što zatvorski dani brže prolaze.

‘Mjera resocijalizacije definitivno na ovaj načim ima uticaja na mene’ – kaže Rangl.

Jedan od čestih gostiju restorana ‘Šadrvan’ u kojem rade osuđenici je i Mensur Rahmanović koji je kako kaže zadovoljan uslugom kao i omjerom cijena i kvalitete hrane.

‘Super je hrana. Nema brže i bolje usluge na Tuzlanskom kantonu’ – kazao je Rahmanović.

Šefica restorana Dragica Nikolić ponosna je zbog činjenice da je restoran ‘Šadrvan’ uspješno organizovao na stotine manifestacija poput proslava matura, vjenčanja, jubileja zbog čega predstavljaju ozbiljnu konkurenciju ostalim restoranima koji koji egzistiraju na području Tuzle.

‘Događa se primjera radi da osuđenici nakon rada u restoranu nakon što odsluže kaznu budu toliko podučeni i ispraksani da mogu bez problema početi raditi u nekom hotelu ili restoranu. Samo im je potreba diploma’ – kaže Dragica Nikolić, šefica restorana Šadrvan koji radi u sklopu Kazneno – popravnog zavoda Tuzla, prenosi Tuzlanski.ba.