Tuzla: Prošle su 23 godine od masakra na Kapiji

Prije 23 godine na tuzlanskoj Kapiji dogodio se zločin nad tuzlanskom mladošću, jedan od najtežih zločina počinjenih nad civilima Tuzle, koji se dogodio.

Tog dana su neprijateljske snage sa planine Ozren u 20 sati i 55 minuta ispalile granatu na sastajalište mladih koje je poznato kao Kapija.

Tom prilikom poginule su 71 osoba, a ranjeno je 150.

Prosječna dob ubijenih i ranjenih bila je 23 godine, a najmlađa žrtva bio je dvoipogodišnji Sandro Kalesić.

Podsjetimo, za ratni zločin na Kapiji na 20-godišnju zatvorsku kaznu pred Sudom BiH osuđen je Novak Đukić, oficir Vojske RS.

Proglašen je krivim da je kao komandant Taktičke grupe Ozren VRS 25. maja 1995. naredio artiljerijskom vodu da iz topova granatira Tuzlu.

Izvršenju kazne se nije odazvao uz izgovor da se nalazi na liječenju u Srbiji.

Iako je za njim raspisana potjernica, Đukić trenutno ne može biti izručen BiH jer ima srbijansko državljanstvo.

Međutim, kaznu može služiti u Srbiji jer je ta država 2010. godine potpisala sporazum sa BiH, koji omogućava međusobno izvršenje kazni, ukoliko to zatraži Sud BiH, što do sada nije učinjeno.

Inače, Vlada Tuzlanskog kantona je prije dvije godine donijela Odluku o proglašenju 25. maja, dana stradanja tuzlanske mladosti na Kapiji, Danom žalosti za područje tog kantona.

Na taj dan sve institucije i organi na području Tuzlanskog kantona istaknut će zastave na pola koplja/jarbola, a sve medijske kuće i organizatori kulturno-umjetničkih i sportskih manifestacija obavezne su da svoje programske sadržaje prilagode Danu žalosti, saopćeno je iz Vlade TK.