Vlasnici štandova na pijaci u Tuzli: Sve nam je uništeno, nemamo od čega živjeti (VIDEO)

Nakon velikog požara koji je danas zahvatio Gradsku pijacu u Tuzli zasigurno će najveće posljedice osjetiti vlasnici štandova koji su počeli čistiti plato ispred ulaza u pijacu. Na određenim dijelovima pijace vatra i dalje tinja, zbog čega još uvijek nije moguće početi uviđaj.

Za svega nekoliko minuta vatra je progutala skoro 60 štanodva od njih ukupno 100. Požar je obuhvatio veliku površinu pijace, a među vlasnicima štandova je zavladala velika panika. 

U vrijeme izbijanja vatre također se čulo i nekoliko detonacija, a vlasnici štandova tvrde da je uzrok požara najvjerovatnije eksplozija plinskih boca.

Velika šteta

Prodavači su na štandovima uglavnom izlagali odjevne predmete i obuću, a kako su nam kazali, šteta po jednom štandu iznosi u prosjeku 10.000 konvertibilnih maraka.

Mila Husarkić-Pantić na Gradskoj pijaci u Tuzli radi od 1969. godine, a danas je ostala bez svega. Kako će dalje ni sama ne zna, a sa svog štanda nije uspjela ponijeti ni torbu s ličnim dokumentima."Godinama sam prodavala konfekciju, odnosno odijela, košulje, hlače, majice, džempere... Moglo se živjeti od ovog posla. Za nekoliko trenutaka sve mi je uništeno. Kod komšinice prekoputa sam vidjela iskre koje se pojavljuju iz instalacije. Viknula sam samo da trebamo ići odatle i u tom trenutku je izbila velika vatra. Čuli smo nekoliko detonacija i ostalog se više i ne sjećam od šoka", priča nam Husarkić-Pantić.

Skupa sa svojom djecom je ostala bez pet štandova, a šteta koja je nastala će biti tačno utvrđena u narednim danima.

"Medicinari su mi pružili pomoć, još uvijek sam u stanju izrazito jakog šoka. Kako ćemo dalje ne znam", dodala je Husarkić-Pantić.

Plamen gutao sve pred sobom

Povredu ruke u današnjem požaru zadobila je Nihada Selimović koja se nalazila u svom objektu. Egzistenciju na ovoj pijaci osigurava već 18 godina.

"Plamen je gutao sve pred sobom, a mi smo se jedva spasili. Mnogi prodavači su trčali kako bi ugasili vatru, ali nije bilo spasa. Vatra mi je zahvatila jedan dio kose, kao i ruku, ali na svu sreću to je sanirano. Šteta u mom slučaju je najmanje 20.000 KM. Od ovoga sam živjela, a sada sam ostala na dnu i bez ičega", kaže za Klix.ba Selimović. 

Više od 30 vatrogasaca s osam vozila vatrenu stihiju su uspjeli obuzdati za skoro dva sata. Veliki broj policijskih službenika i dalje se nalazi na terenu, kao i istražni timovi MUP-a TK, dva vještaka te dva tužioca Tužilaštva TK.

Kada će početi obavljanje uviđaja zasad nije poznato, s obzirom na to da problem predstavlja tinjanje vatre koje je primjetno na nekoliko dijelova pijace.

"Dva tužioca su izašla na teren skupa s istražiocima MUP-a TK. U pripravnosti su i dva vještaka protivpožarne i elektro struke. Oni će skupa raditi uviđaj. Na terenu su i brojne policijske snage, trenutno se procjenjuje mogućnost za obavljanje uviđaja. On će započeti najvjerovatnije ujutro iz sigurnosnih uvjeta, jer se još uvijek lokalno pojavljuju požari", rekao je za Klix.ba glasnogovornik Tužilaštva TK Admir Arnautović.

Tokom uviđaja će biti utvrđeni uzroci izbijanja vatre, razmjere nastale štete, a bit će ispitan i veliki broj osoba u svojstvu svjedoka, u cilju prikupljanja što relevantnijih informacija vezanih za ovaj događaj koji je probudio strah kod velikog broja Tuzlaka.